Ellenállhatatlan finomság haladóknak: narancsos kávéfánk

A Nők Lapja Tél 2019-es számában mennyei cukrászdákba kalauzolunk képzeletben, sőt, közönségkedvenc recepteket is megosztunk veletek. A budapesti Málna The Pastry Shop finomságának leírását teljes egészében itt olvashatjátok, de a magazinban megjelent recepteket is érdemes kipróbálni.

A több összetevős desszertcsoda elkészítését elsősorban haladóknak is türelmeseknek ajánljuk!

Hozzávalók 30-34 darabhoz:

Habosított kávéganache

690 g tejszín, 180 g fehér csokoládé, 20 g zselatin massza (1 rész zselatin+ 6 rész víz), 16 g őrölt kávé

A hideg tejszínbe belerakjuk a finomra őrölt kávét, lassan felforraljuk és rászűrjük a többi alkotó elemre. Merülő mixerrel összeturmixoljuk. A tetejére folpackot terítünk (érintse a krémet), majd 24 órán át pihentetjük.

Narancsos csokiganache

284 g tejszín, 105 g frissen facsart narancslé+héj, 315 g étcsokoládé, 12 g narancslikőr (Cointreau) – elhagyható

A tejszínt felforraljuk a narancs héjával, forralás után összekeverjük a narancslével, és ráöntjük a csokoládéra. Öt perc állás után hozzáadjuk a narancslikőrt, és merülő mixerrel összeturmixoljuk. Szilikonformákba adagolva (20g) kiöntjük és lefagyasztjuk.

Narancs „kompót”

300 g frissen facsart narancslé+héj, 45 g cukor, 10 g keményítő, 15 g kakaóvaj, 15 g zselatinmassza

A narancs levéből (1/4) egy keveset ráöntünk a cukor-keményítő elegyére. A többi narancslevet (3/4) a héjával felforraljuk, majd hőkiegyenlítéssel felfőzzük a keményítős keverékkel. Forrás után 1-2 percig főzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóvajat és a zselatinmasszát. Kihűtjük, közben időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a felülete.

Ropogós morzsa

120 g liszt, 144 g barnacukor, 120 g mandulaliszt, 120 g kis kockára vágott hideg vaj

Egy kis konyhai gépben az összetevőket lehetőleg morzsásra pörgetjük a krémkeverő lapát segítségével, majd sütőlemezre szórva 150C-on 20-25 perc alatt készre sütjük. A lényeg, hogy morzsás állagú legyen. Ha nincs megfelelő eszköz, akkor masszát gyúrunk belőle és lehűtve pl. egy tökgyalun lereszeljük, hogy morzsás állagúra süthessük.

Ropogós a tetejére

100 g vaj, 125 g barnacukor, 125 g liszt, 6 g finomra őrölt kávé

Az összetevőket határozottan összegyúrjuk. Két szilikon lap között 2-3mm vékonyra kinyújtjuk, a felső szilikon lapot levesszük róla (ha nehezen megy, 10 percre rakjuk hűtőbe) és kerek kiszúróval a kívánt formára szúrjuk és fagyasztóba helyezzük minimum 10 percre, hogy könnyen leválaszthassuk a lapról

Kávés narancsos fánk

160 g víz, 160 g tej, 150 g vaj, 180 g liszt, 15 g cukor, 5 g só, 330-340 g (6-7 db) egész tojás

A sütőt 150-155-ra előmelegítjük! A vizet a tejjel, vajjal és a sóval, cukorral felforraljuk. Ha forr, beleöntjük a lisztet és lereszteljük, míg nem kezd az edény aljára lesülni. Egy keverőtálban vagy kis konyhai gépbe helyezve keverni kezdjük. Miután kihűlt kissé (ha már nem gőzölög) hozzáöntjük egyenként a tojásokat és készre keverjük. Szilikonlapos sütőlemezekre habzsák segítségével a kívánt méretre halmozzuk, vékonyan lekenjük a tetejét egész tojással, majd ráhelyezzük a fagyasztóban várakozó kávés korongokat és 30-35 percig sütjük. A sütés ideje nagyon sütőfüggő!

Összeállítás:

A habosított kávé ganache-t kézi mixer segítségével felverjük, és csillagcsöves habzsákba halmozzuk. A narancs „kompótot” is habzsákba helyezzük, de csak egy kicsit vágunk le a zsák végéből.

A kisült fánkok roppanós tetejét levágjuk egy recés, vékony pengéjű késsel. A fagyasztóban lévő narancsos-csokoládés korongokat belehelyezzük a fánkok aljába és a tetejére nyomunk egy kis habosított kávé ganache-t. Megszórjuk a ropogóssal és felnyomjuk körkörösen a maradék krémmel úgy, hogy közepén lyuk maradjon a kompótnak, melyet beletöltünk és ráhelyezzük a tetejét.