HOZZÁVALÓK 2 RÚDHOZ:
A tésztához: 12 dkg vaj/margarin, 30 dkg liszt, csipet só, 1 dl hideg tej, 3 dkg porcukor, 1 dkg friss élesztő, 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 40 dkg natúr marcipánmassza, reszelve, 10 dkg darált mandula, 2 evőkanál rum, 10 dkg aszalt szilva, felkockázva, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
1. A tésztához kissé elmorzsoljuk a vajat/ margarint, a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a hideg tejben elkevert porcukrot, élesztőt és tojássárgáját. Sima tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk, majd 30 percet pihentetjük a hűtőszekrényben.
2. A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, ragadós masszává kell összeállnia.
3. Tiszta (lisztmentes) munkalapon két darab, kb. 25×15 cm-es téglalapot nyújtunk a pihentetett tésztákból. Fele-fele arányban eloszlatjuk rajtuk a tölteléket úgy, hogy a szélektől 1 cm-t üresen hagyunk.
4. A két rövidebb oldalán lévő, szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtjuk, és a hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük.
5. A bejgliket sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük. A kenésre félretett tojást kettéválasztjuk, a tekercseket megkenjük tojássárgájával, majd hűtőszekrénybe tesszük száradni.
6. A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kenünk, szobahőmérsékleten szárítjuk 20-25 percet. Hústűvel vagy fogpiszkálóval megszurkáljuk (teljesen átszúrjuk). 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + PIHENTETÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 2326 KCAL/RÚD
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg több karácsonyi süteménnyel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre