HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1 csokor újhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kg barna csiperkegomba, 40 dkg burgonya, só, frissen őrölt bors, 2 dl főzőtejszín, 5 dkg vaj, 5 dkg tökmag, 2 darab zsemle (helyettesíthető bagettel, kenyérszelettel), 10 dkg füstölt sajt
1. Az újhagymát felkarikázzuk, az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a gomba feldarabolt tönkjét és a kalapok felét, valamint a megtisztított, felkockázott burgonyát. 1,2-1,5 liter vízzel vagy alaplével felöntjük, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Botmixerrel leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, pár perc alatt összemelegítjük.
2. A maradék gombát felszeleteljük, és serpenyőben, olvasztott vajon kis adagokban kisütjük. Sózzuk, borsozzuk. (Azért sütjük kisebb adagokban, mert így inkább pirul, nem pedig fő a kiengedett lében.)
3. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A felszeletelt zsemléket megpirítjuk, megszórjuk reszelt sajttal, a sütőben ráolvasztjuk. A levest a pirított gombával, a magokkal és a zsemlével kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FŐZÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 624 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent több különleges levessel együtt.
Recept és fotó: Nagy Tünde