HOZZÁVALÓK 14-16 SZELETHEZ:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 15 dkg liszt
A töltelékhez: 1 liter hideg habtejszín | 10 dkg porcukor | 4 tojássárgája | 8 dkg kristálycukor | 10 dkg fehér csokoládé | 1 teáskanál őrölt fahéj | 2 dkg zselatinpor
A díszítéshez: 15 dkg fehér csokoládé | 1 kávéskanál fahéj
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját, majd beleforgatjuk a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet.
2. A masszából 2 darab, kb. 20×30 cm-es lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 170 °C-ra előmelegített sütőben, laponként 8-10 perc alatt megsütjük.
3. Ha kihűlt, a díszítéshez az egyik lapot bevonjuk vízgőz fölött megolvasztott fehér csokoládéval, amibe belekeverjük a fahéjat úgy, hogy márványos maradjon. (Csak akkor rakjuk a hűtőszekrénybe, ha nem akar megkötni, mert ha nagyon kihűl, nehéz lesz felvágni.)
4. A töltelékhez kemény habbá verjük a tejszínt, belekeverjük a porcukrot. A tojássárgáját vízgőz fölött csípősre melegítjük a kristálycukorral (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig lágy habbá verjük.
5. A kihűlt tojássárgájahabot keverőtálban hozzáforgatjuk a tejszínhab feléhez, majd hozzáadjuk a vízgőz fölött megolvasztott fehér csokoládét, a fahéjat, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
6. Az egyik piskótalapot sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsiben tesszük, rátöltjük a fehér csokoládés-fahéjas krémet, dermedésig hűtőszekrénybe tesszük. Egyenletesen rárétegezzük a tejszínhab másik felét.
7. A fehér csokoládéval bevont lapot 14-16 kockára vágjuk, és szorosan egymás mellé rakjuk a tejszínhab tetejére. Forró vízbe mártott késsel átvágjuk a kockák mentén.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS • SÜTÉS 2 x 8-10 PERC
KALÓRIA 428 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg több süteménnyel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre