Már a látványért is érdemes elkészíteni ezt a kelt tésztás kalácsot, ami garantáltan az étkezőasztal éke lesz. Legyen szó egy közös reggeliről, az ebéd utáni nassolásról vagy a gyerekek „uzsonnáztatásáról”, jó választás lesz ez a recept!

HOZZÁVALÓK:

A tésztához: 2,5 dl langyos tej | 3 evőkanál cukor | 1 teáskanál só | 2 dkg friss élesztő | 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | fél dl olaj | vaj/margarin a formához

A töltelékhez: 25 dkg túró | 10 dkg porcukor | 1 evőkanál étkezési keményítő | csipet só 1 teáskanál vaníliaesszencia vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 1 kisebb tojásfehérje

1. A tésztához fél dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék tejet, a tojást, az olajat és a közben felfutott élesztőt is. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor a tészta szép sima, fényes felületű, elválik az edény aljától, akkor letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

2. A megkelt tésztát liszttel hintett deszkára borítjuk, 5 egyforma részre osztjuk, egyesével cipót formázunk belőlük. Letakarjuk, még 20 percig pihenni hagyjuk.

3. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, az étkezési keményítőt, a sót, a vaníliát és a citrom reszelt héját. Összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét is.

4. Egy 28 cm átmérőjű sütőedény alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vékonyan kivajazzuk. A pihentetett tésztákat egyesével kb. 25 cm átmérőjű körlapokká nyújtunk. Az első lapra rákenjük a töltelék negyedét, azt beborítjuk egy másik tésztalappal, azt is megkenjük, ezt is befedjük. Rátesszük a negyedik lapot, megkenjük az utolsó adag krémmel, és befedjük az ötödik lappal. Nyújtófával óvatosan összenyomkodjuk, majd a lapokat együtt kb. 35 cm átmérőjű köralakra nyújtjuk.

5. Pizzavágóval körben a széléről levágunk egy 2-3 cm széles csíkot. Ezt négy egyforma darabba vágjuk, feltekerjük őket. Az előkészített sütőedény közepére ültetjük. A maradék tésztát 12 egyforma cikkre vágjuk (1-es kép). Minden háromszöget feltekerünk, de nem a hagyományos módon, hanem a háromszög egyik hosszabb oldala mentén sodorjuk fel (2-es kép).

6. Körben a kerek sütőformába helyezzük őket úgy, hogy a talpuk legyen kifelé. A megformázott tésztát letakarjuk, a sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, majd a forró sütőbe toljuk az edényt. Kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 40 PERC
KALÓRIA 3751 KCAL/EGÉSZ KALÁCS

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg több kelt tésztás finomsággal együtt.  

Recept: Tóthné Libor Mária

Fotó: Körmendi Imre