Örök kedvenc a klasszikus rakott krumpli, de nem árt időnként egy-egy extra hozzávalóval feldobni a már jól megszokott receptet. Mi ezúttal szalonnával, füstölt sajttal és lila hagymával turbóztuk fel a népszerű ételt.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1,2-1,5 kg burgonya, 25 dkg kockázott bacon, 4 közepes lila hagyma (kb. 30 dkg), 6 tojás, vaj a formához, 15 dkg kolbász, 5 dl tejföl, só, frissen őrölt bors, 20 dkg füstölt sajt

1. A megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük, majd meghámozzuk, felkockázzuk.

2. A bacont serpenyőben lepirítjuk. A lila hagymát vékonyra karikázzuk. 4 tojást keményre főzünk, kihűtjük, megtisztítjuk, felkockázzuk.

3. Egy nagyobb, kb. 30×45 cm-es (vagy akár 2-3 kisebb) kerámiatálat/tepsit kivajazunk, az aljára burgonyát terítünk (kb. a felét). Erre rátesszük a kolbászkarikákat, a pirított bacon felét, a nyers lila hagymát és a feldarabolt tojást, majd befedjük a maradék krumplival.

4. A maradék 2 tojást elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, majd a krumplira öntjük. A tetejére füstölt sajtot reszelünk, és rászórjuk a maradék bacont. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük (mérettől függően).

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC | SÜTÉS 20-30 PERC
KALÓRIA 1179 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2020/01. lapszámában jelent több különleges burgonyás fogással együtt. 

Recept és fotó: Nagy Tünde