Dundee cake, azaz skót gyümölcskenyér aszalványokkal és mandulával

Ahány nemzet, annyiféle gyümölcskenyér, szerintünk pedig egy-egy új ízvilág megtapasztalásáért érdemes néhányat kipróbálni közülük. Például ezt a skót verziót:

HOZZÁVALÓK EGY 28 CM ÁTMÉRŐJŰ FORMÁHOZ:

15 dkg blansírozott egész mandula, 20 dkg vaj/margarin + a formához, 10 dkg cukor, 15 dkg sárgabaracklekvár, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg darált mandula, 4 tojás, 1-1 (kezeletlen) citrom és narancs reszelt héja, 60 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (pl. sárgabarack, aszalt szilva, mazsola, aszalt áfonya, ananász, papaya)

1. A mandulát tálba tesszük, forró vízzel leöntjük, 5 percig áztatjuk. Leszűrjük, hagyjuk megszáradni. (Így nem szárad ki annyira a sütés során.)

2. A puha vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt, a lisztet, a sütőport, a darált mandulát, az egész tojásokat, a reszelt narancs- és citromhéjat, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket.

3. Jól összekeverjük, majd egy kb. 28 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába töltjük. A tetejét a képen látható módon kirakjuk a beáztatott mandulával, majd 40-45 perc alatt 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt megvágjuk.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 5763 KCAL/EGÉSZ ADAG

A finomság a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában található több nemzet gyümölcskenyér receptjével együtt.  

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina