Reméljük, hogy ti is szeretitek a Hasselback módra készült burgonyát, vagyis a vékonyan beirdalt „harmonikakrumplit", ami egytálételként, de akár köretként is tökéletesen megállja a helyét. A kívül ropogós, belül puha finomság receptje nagyon egyszerű, ráadásul számtalan hozzávalóval variálható.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

8 közepes darab burgonya (egyenként kb. 20 dkg), olívaolaj, 8 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet szerecsendió, 1 kis szál póréhagyma, 20 dkg császárszalonna, 10 dkg reszelt sajt

1. A burgonyát alaposan megmossuk (aki szeretné, meg is hámozhatja), 2-3 mm sűrűségben szinte a legaljáig beirdaljuk, de ügyelünk, hogy ne vágjuk át teljesen.

2. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 180 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Mikor már kezdenek szétnyílni, rövid időre kivesszük a sütőből.

3. Amíg sül a krumpli, egy edényben felhevítjük a vajat, mikor forrni kezd, beleszitáljuk a lisztet, közben folyamatosan keverjük. Felöntjük a tejjel, és mikor sűrűsödni kezd, belereszelünk 1 gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük csipet őrölt szerecsendióval.

4. A sütőből kivett burgonyákat leöntjük a besamellel, a mártásba beleszórjuk a karikákra vágott póréhagymát és az apró kockákra vágott császárszalonnát. Visszatoljuk a sütőbe további 5-10 percre, az utolsó 2 percben rászórjuk a reszelt sajtot. Forrón tálaljuk!

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 20-30 PERC
KALÓRIA 873 KCAL/ADAG

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/01. számában jelent meg, több különleges burgonyás fogással együtt. 

Recept: Hernyák Tomi

Fotó: Gyugyi Péter