HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
80 dkg burgonya, 1 nagy szál póréhagyma, olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 2 dl főzőtejszín, 1 púpozott evőkanál liszt, fél citrom leve, 1 csokor friss kapor (vagy 1 evőkanál szárított), 70-80 dkg bőrös lazacfilé
1. A meghámozott, kockákra vágott burgonyát és a felkarikázott póréhagymát dinszteljük meg 3-4 evőkanál forró olívaolajon, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, lefedve főzzük puhára 20 perc alatt.
2. A tejszínt dolgozzuk csomómentesre a liszttel, fokozatosan keverjük el a főzelékkel, forraljuk össze. Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítsük, tálalás előtt adjuk hozzá az aprított vagy szárított kaprot.
3. Közben melegítsük elő a sütőt 220 ºC-ra. A lazac bőrét pikkelyezzük le, a megmosott, szárazra törölt lazachúst helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, tengeri sóval, csepegtessük meg olívaolajjal. 20 perc alatt süssük készre a sütőben, kínáljuk a főzelékhez.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + FŐZÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 490 KCAL/ADAG
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/01. számában jelent meg, több burgonyafőzelékkel együtt.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta