HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 6 dkg vaj/margarin, 6 dkg étcsokoládé, 8 tojás, 15 dkg cukor, 6,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor, 8 dkg liszt, 5 dkg darált mogyoró
A krémhez: 25 dkg cukor, 6 dl tej, 1,5 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj/margarin
A díszítéshez: 15 dkg cukor, 1 dl habtejszín, 3 dkg vaj/margarin, 12 dkg karamelles, mogyorós, nugátkrémes bonbon, 5 dkg török mogyoró
1. A piskótához összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét, de ne legyen meleg. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vajas/margarinos csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, illetve a darált mogyorót is.
2. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 18 cm átmérőjű, magas tortaformába öntjük, és készre sütjük 40-45 perc alatt 160 °C-ra előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt, kivágjuk a formából, és vízszintesen 4 egyenlő lapba vágjuk.
3. A krémhez világos aljú lábasban megkaramellizálunk 15 dkg cukrot, majd hozzáöntünk 5 dl felmelegített tejet. Beleszórjuk a maradék cukrot, ismét felforraljuk, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Amikor kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal.
4. A krémmel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy egy réteg az oldalára és a tetejére is jusson. (Nem kenjük el simára, hogy könnyebben megálljon majd rajta a bonbon.) Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. A díszítéshez világos aljú lábasban megkaramellizáljuk a cukrot, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a forróra melegített tejszín és a vajat/margarint. Simára keverjük, majd kihűtjük. A torta tetejére halmozzuk a félbevágott bonbonokat és a mogyorót, majd megcsorgatjuk a kihűlt karamellszósszal.
ELKÉSZÍTÉS 75 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 7502 KCAL/EGÉSZ TORTA
A finomság a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg több torta receptjével együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre