HOZZÁVALÓK:
A tésztához: kb. 2,5 dl langyos tej | 5 dkg cukor | 2,5 dkg élesztő 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 1 mokkáskanál só | 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez | fél dl olaj
A töltelékhez: 1,5 dl víz | 15 dkg cukor | 25 dkg darált mák 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A tetejére: 2 evőkanál porcukor | néhány evőkanál frissen facsart narancslé
1. A töltelékhez felforraljuk a vizet és a cukrot, 2-3 percig bugyogtatjuk, majd ráöntjük a mákra, alaposan összekeverjük. A narancshéjjal és a fahéjjal ízesítjük, teljesen kihűtjük.
2. A tésztához fél dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék tejet, a tojássárgáját, az olajat és a közben felfutott élesztőt is. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor sima, fényes felületű a tészta, és elválik az edény aljától, letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára borítjuk, két egyforma darabra vágjuk.Mindkettőt 30×60 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a mákkal. A tésztákat a rövidebb oldaluktól kezdve feltekerjük, éles késsel trapézformára vágjuk, de nem szedjük szét.
4. Egy kb. 15×30 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, belefektetjük a két tésztarudat. Egy fóliával letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt közben 170 °C-ra melegítjük. A megkelt tésztát megkenjük a felvert tojással, és a forró sütőbe toljuk. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
5. A porcukrot kevés frissen facsart narancslével tejföl sűrűségűre keverjük, a kihűlt kalács tetejére csorgatjuk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 5012 KCAL/EGÉSZ KALÁCS
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg több kelt tésztás finomsággal együtt.
Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre