A rizottóval nem lehet mellényúlni: viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul számtalan módon variálható. Zöldségek, húsok és halak, különféle sajtok, vagy éppen vékonyra szelt kolbász is kerülhet az egytálételbe. Éppen úgy, mint a következő receptben:

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

15 dkg füstölt kolbász | 1 fej vöröshagyma | fél szál póréhagyma | olívaolaj | 40 dkg rizottó rizs (pl. arborio) | 2 dl száraz fehérbor | kb. 1 liter leszűrt húsleves | só, bors | 15 dkg sütni való kolbász | 5 dkg vaj | 5 dkg parmezán

1. A füstölt kolbászból vékony karikákat vágunk, serpenyőben megpirítjuk. Félretesszük, melegen tartjuk.

2. A finomra vágott vörös- és a póréhagymát kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, átmelegítjük. Ráöntjük a bort, pár percig kevergetve pároljuk. Felöntjük kevés levessel, sózzuk, borsozzuk. Apránként adagolva adjuk hozzá a levest, közben kevergetjük. Mindig megvárjuk, míg beszívja az előző adagot, utána adjuk hozzá a következőt. Így főzzük, míg a rizs megpuhul.

3. A sütni való kolbász belét kivágjuk, a tölteléket kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a kész rizst, elkeverjük. A vajjal és a reszelt parmezánnal gazdagítjuk. A félretett kolbászkarikákkal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
KALÓRIA 801 KCAL/ADAG

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. számában jelent meg, több különleges húsos fogással együtt. 

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Gyugyi Péter