Süssünk smoutebollent, vagyis belga mazsolás-sörös fánkot!

Képtelenség megszámolni, hányféle fánk létezik a világon, de egy biztos: ahány nemzet, annyi recept. Ha kísérleteznétek egy kicsit, és a klasszikus szalagos és csöröge helyett idén valami egészen mással rukkolnátok elő, akkor ne tétovázzatok! Ezzel a mazsolás-sörös belga finomsággal biztosan sikert arattok majd.

HOZZÁVALÓK 40-45 DARABHOZ:

50 dkg liszt, csipet őrölt fahéj, 10 dkg mazsola, csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag (7 g) szárított élesztő, 1 nagy alma (pl. idared), hámozva, reszelve, 2-2,5 dkg frissen reszelt gyömbér, 1-1,5 dl barna sör, 1 citrom leve, olaj a sütéshez

1. Elkeverjük a lisztet, a fahéjat, a mazsolát, a sót, a cukrot és az élesztőt. Összekeverjük a reszelt almát, a gyömbért, a sört, a citrom levét, majd a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.

2. A megkelt tésztából diónyi darabokat csípünk, majd forróra hevített olajban a fánkok minden oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Tálalás előtt porcukorral hintjük, lekvárral kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 56 KCAL/DARAB

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. számában jelent meg több nemzet fánkjával együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós