HOZZÁVALÓK 40-45 DARABHOZ:
50 dkg liszt, csipet őrölt fahéj, 10 dkg mazsola, csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag (7 g) szárított élesztő, 1 nagy alma (pl. idared), hámozva, reszelve, 2-2,5 dkg frissen reszelt gyömbér, 1-1,5 dl barna sör, 1 citrom leve, olaj a sütéshez
1. Elkeverjük a lisztet, a fahéjat, a mazsolát, a sót, a cukrot és az élesztőt. Összekeverjük a reszelt almát, a gyömbért, a sört, a citrom levét, majd a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztából diónyi darabokat csípünk, majd forróra hevített olajban a fánkok minden oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Tálalás előtt porcukorral hintjük, lekvárral kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 56 KCAL/DARAB
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. számában jelent meg több nemzet fánkjával együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós