HOZZÁVALÓK 6 DARABHOZ:
A fűszeres borhoz: 2,5 dl száraz fehérbor | 1 rúd fahéj | 1 darab csillagánizs | 1 teáskanál vaníliaesszencia vagy fél vaníliarúd kikapart magjai | 2 szem kardamom | 2-3 szem szegfűszeg | kis szelet gyömbér
A tésztához: 1 dl langyos tej | 6 dkg cukor | 2,5 dkg friss élesztő | 50 dkg finomliszt + a formázáshoz | nagy csipet só | 2 dl fűszeres bor | 2 tojássárgája | 5 dkg puha vaj/margarin | fél-fél (kezeletlen) citrom és narancs reszelt héja | 3 evőkanál kandírozott citrus (narancs, citrom, lime vegyesen) | 5 dkg mazsola
A tetejére: 1 tojás a kenéshez | 2 evőkanál szeletelt mandula
1. A fűszeres borhoz a bort forráspontig melegítjük, beletesszük a fűszereket, letakarjuk. Kihűtjük, de még jobb, ha pár órát állni hagyjuk.
2. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a leszűrt bort, a tojássárgáját, a puha vajat/margarint és a közben felfutott élesztőt is.
3. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. A dagasztás végén beledolgozzuk a citrom és a narancs héját, a kandírozott citrust és a mazsolát. Az alaposan kidolgozott tésztát tálba tesszük, letakarjuk, kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd egy fóliával letakarva pihenni hagyjuk 15-20 percet. Utána a cipókat 6-6 egyforma darabba vágjuk, mindből 18-20 cm hosszú rudat sodrunk.
5. A formázáshoz vízszintesen leteszünk magunk elé három tésztarudat egymással párhuzamosan úgy, hogy ne érjenek össze. Erre a három rúdra, középre, függőlegesen letesszük a másik három rudat úgy, hogy a szálakat az alattuk lévőkön váltakozva átbújtatjuk (1-es kép). Most a négy oldalán kilógó szálakat hármas fonással megfonjuk (2-es kép), majd ezeket a fonatokat a tészta alá hajtjuk (3-as kép).
6. A megformázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, fóliával letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra. A megkelt kalácsokat megkenjük a felvert tojással, de ügyelünk rá, hogy a fonatok közé ne folyjon be a tojáslé. Megszórjuk mandulaszeletekkel, majd a forró sütőbe toljuk a tepsit. Pirosra sütjük 30-35 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 608 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg több különleges kelt tésztával együtt.
Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre