Hőségriasztás: 3 főzés és sütés nélküli ebédötlet

Legalább az ebéd miatt ne főjjön a fejünk!

A hőmérő higanyszálára jobb mostanság rá sem nézni, mert már a látványától is felforrhat az agyvizünk. Hétfőn életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely (egyelőre) csütörtök éjfélig tart. Az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) és az OKF (Országos Katasztrófavédelem) közleményében arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a kánikulában ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, illetve kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

A nagy melegben egyébként is csökken az étvágyunk, és nem jellemző, hogy nehéz ételeket kívánnánk, de persze az ennivalóról attól még gondoskodnunk kell. A legokosabb, amit tehetünk a kánikulában, ha az otthonunk hőmérsékletét nem emeljük a sütő vagy a főzőlap bekapcsolásával, hanem olyan ételeket készítünk, amelyek sütés és főzés nélküliek, gyorsan összedobhatók, mégis ínycsiklandók. Mutatunk is három ilyen fogást.

Egyszerű gazpacho

Gazpacho (Fotó: Getty Images)

A spanyolok hideg zöldséglevesének titka, hogy hagyjuk a hűtőben összeérni az ízeket.

Hozzávalók:

  • jó 1 kiló paradicsom, kimagozva, darabokra vágva
  • 1 kígyóuborka, darabokra vágva
  • 1 közepes kaliforniai paprika, kicsumázva, darabokra vágva
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma, zúzva
  • 3 evőkanál és 2 teáskanál extraszűz olívaolaj (külön)
  • 2 evőkanál és 1 teáskanál vörösborecet (külön)
  • 1 avokádó
  • só, őrölt bors
  • friss bazsalikom, felaprítva

Elkészítés:

  1. Aprítsunk fel egy keveset (kb. 2-2 evőkanálnyit) a paradicsomból, az uborkából és a paprikából. Tegyük egy kisebb tálba, fedjük le, és rakjuk hűtőbe.
  2. Turmixoljuk simára a maradék paradicsomot, uborkát és paprikát a fokhagymával, a három evőkanál olajjal, a két evőkanál ecettel, egy teáskanál sóval és fél teáskanál borssal. Tegyük egy nagyobb tálba, fedjük le, és rakjuk a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön. (Legalább két órára, de maximum két napra.)
  3. Tálalás előtt kockázzuk fel az avokádót, és adjuk hozzá a félretett, felaprított zöldségekhez. Keverjük hozzá a bazsalikomot is a maradék két teáskanál olajjal és egy teáskanál ecettel, valamint egy csipet sóval és borssal. Kanalazzuk a gazpachót tálkakba, tetejükre pedig tegyünk a zöldséges keverékből.

Uborkás szendvics

Uborkás szendvics (Fotó: Getty Images)

Krémes, roppanós, könnyű, mégis laktató – pont erre van szükségünk a nagy melegben ebédidőben.

Hozzávalók:

  • 5 deka krémsajt
  • 1 evőkanál alacsony zsírtartalmú görög joghurt
  • 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
  • 1 evőkanál apróra vágott kapor
  • negyed teáskanál őrölt bors
  • két szelet teljes kiőrlésű szendvicskenyér
  • 4-5 deka vékonyra karikázott uborka

Elkészítés:

  1. Alaposan keverjük össze a krémsajtot, a joghurtot, a metélőhagymát, a kaprot és a borsot egy tálkában. A keveréket kenjük el mindkét kenyérszeleten, majd az egyikre halmozzuk rá az uborkakarikákat, és fedjük be a másik szelettel.

Csicseriborsós-fetás saláta

Csicseriborsós-fetás saláta (Fotó: Getty Images)

A mediterrán ízvilágú salátát majszolva úgy érezhetjük magunkat, mintha a Földközi-tenger partján nyaralnánk – még akkor is, ha épp az iroda légkondija alatt próbáljuk átvészelni a forróságot.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • negyed teáskanál fokhagyma-granulátum
  • negyed teáskanál só
  • negyed teáskanál őrölt bors
  • 1 konzerv (40 deka) csicseriborsó, leöblítve
  • 15 deka kígyóuborka, felkarikázva
  • 20 deka koktélparadicsom, felezve
  • 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem
  • negyed lilahagyma, apróra vágva
  • 10 deka olívabogyó, felezve
  • 5 deka feta, kisebb darabokra morzsolva

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban az olajat, az ecetet, a fokhagyma-granulátumot, a sót és a borsot habverővel összekeverjük. Beletesszük a csicseriborsót, az uborkát, a paradicsomot, a petrezselymet, a hagymát, az olívát és fetát, majd alaposan összeforgatjuk.

Kiemelt kép: Getty Images