Bár most sok helyen borult sz ég és csepereg az eső, hamarosan visszatér a kánikula, az elkövetkezendő napokban akár 35 fokot is mutathat majd a hőmérő. A kiszáradás és a rosszullétek elkerülése érdekében ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe. Persze nem mindegy, mit iszunk a hőségben. A legjobb, ha vizet kortyolgatunk – és fontos is, hogy a napi folyadékfogyasztásunk nagy része víz legyen –, de valljuk be, könnyebben csúszik ilyenkor valamilyen ínyenc, hűsítő finomság. Itt az idő behűteni egy nagy adag teát, amiből persze a házi változat sokkal finomabb (és – mivel a mi kezünkben van a cukormennyiség feletti irányítás – egészségesebb is), mint a boltiak.
Kókuszos zöld tea
Kellőképpen hűsít, koffeintartalmának köszönhetően pedig élénkít is. Csak úgy itatja magát!
Hozzávalók (4 személyre):
- cukor ízlés szerint
- 7,5 deci kókuszvíz
- 4 filter zöld tea
- 1 kisebb barack, cikkekre vágva
- jég és friss menta a díszítéshez
Elkészítés:
- A cukrot feloldjuk a kókuszvízben, beletesszük a teafiltereket és a barackot. Lefedjük, ésnéhány órára hűtőbe tesszük.
- A teafiltereket kivesszük az italból, majd jéggel teli pohárban, mentával díszítve szervírozzuk.
Görögdinnyés fehér tea
A jó adag, hűtött görögdinnyének köszönhetően a jegesteánál jóval sűrűbb, tartalmasabb állagú italt kapunk, mintha csak egy extra jégkását innánk.
Hozzávalók (4 személyre):
- cukor ízlés szerint
- 6 filter fehér tea
- 6 evőkanál frissen facsart citromlé
- 90 deka görögdinnye, kockákra vágva, fagyasztva
- 4 szelet görögdinnye a díszítéshez
Elkészítés:
- Fél liter vizet egy kisebb lábosban felforralunk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg fel nem oldódik. Beletesszük a teafiltereket, és hagyjuk ázni négy percig.
- Kivesszük a teafiltereket, hagyjuk a teát teljesen kihűlni, ezután betesszük a hűtőbe.
- A hideg teát a citromlével és a görögdinnyekockákkal simára turmixoljuk, poharakba töltjük, és dinnyeszeletekkel díszítve szervírozzuk.
Gyömbéres-kakukkfüves jegestea
A rooibost vörös csodaszerként is szokás emlegetni, annyi jótékony hatása van. Édeskés alapíze fantasztikusan harmonizál a gyömbérrel, a kakukkfűvel és a lime-mal – nem is tudjuk eldönteni, hogy a végeredmény jegestea vagy már-már limonádé?!
Hozzávalók (4 személyre):
- porcukor ízlés szerint
- 6 szelet (kb. fél centis darabok) friss gyömbér, hámozva és egy kevés a díszítéshez
- 1 csokor friss kakukkfű
- 1 lime, négybe vágva plusz néhány karika a díszítéshez
- 0,75 deci frissen facsart lime-lé
- 7 deci rooibos tea, lehűtve
- jég
Elkészítés:
- A cukrot, a gyömbért, nyolc ág kakukkfüvet és a negyedelt lime-ot shakerbe tesszük, és alaposan összerázzuk. Hozzáadjuk a lime-levet, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
- A shaker tartalmát leszűrjük, és egyenlő arányban jéggel teli poharakba töltjük. A poharakat feltöltjük a teával, óvatosan keverünk rajtuk néhányat, és kakukkfűágakkal, gyömbérszeletekkel és lime-szeletekkel díszítve szervírozzuk.
Kiemelt kép: Getty Images