Itt az ideje felkészülni a közelgő hőségre.

Bár most sok helyen borult sz ég és csepereg az eső, hamarosan visszatér a kánikula, az elkövetkezendő napokban akár 35 fokot is mutathat majd a hőmérő. A kiszáradás és a rosszullétek elkerülése érdekében ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe. Persze nem mindegy, mit iszunk a hőségben. A legjobb, ha vizet kortyolgatunk – és fontos is, hogy a napi folyadékfogyasztásunk nagy része víz legyen –, de valljuk be, könnyebben csúszik ilyenkor valamilyen ínyenc, hűsítő finomság. Itt az idő behűteni egy nagy adag teát, amiből persze a házi változat sokkal finomabb (és – mivel a mi kezünkben van a cukormennyiség feletti irányítás – egészségesebb is), mint a boltiak.

Kókuszos zöld tea

Kellőképpen hűsít, koffeintartalmának köszönhetően pedig élénkít is. Csak úgy itatja magát!

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (4 személyre):

  •  cukor ízlés szerint
  • 7,5 deci kókuszvíz
  • 4 filter zöld tea
  • 1 kisebb barack, cikkekre vágva
  • jég és friss menta a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A cukrot feloldjuk a kókuszvízben, beletesszük a teafiltereket és a barackot. Lefedjük, ésnéhány órára hűtőbe tesszük.
  2. A teafiltereket kivesszük az italból, majd jéggel teli pohárban, mentával díszítve szervírozzuk.

Görögdinnyés fehér tea

A jó adag, hűtött görögdinnyének köszönhetően a jegesteánál jóval sűrűbb, tartalmasabb állagú italt kapunk, mintha csak egy extra jégkását innánk.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (4 személyre):

  •  cukor ízlés szerint
  • 6 filter fehér tea
  • 6 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 90 deka görögdinnye, kockákra vágva, fagyasztva
  • 4 szelet görögdinnye a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Fél liter vizet egy kisebb lábosban felforralunk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg fel nem oldódik. Beletesszük a teafiltereket, és hagyjuk ázni négy percig.
  2. Kivesszük a teafiltereket, hagyjuk a teát teljesen kihűlni, ezután betesszük a hűtőbe.
  3. A hideg teát a citromlével és a görögdinnyekockákkal simára turmixoljuk, poharakba töltjük, és dinnyeszeletekkel díszítve szervírozzuk.

Gyömbéres-kakukkfüves jegestea

Fotó: Getty Images

A rooibost vörös csodaszerként is szokás emlegetni, annyi jótékony hatása van. Édeskés alapíze fantasztikusan harmonizál a gyömbérrel, a kakukkfűvel és a lime-mal – nem is tudjuk eldönteni, hogy a végeredmény jegestea vagy már-már limonádé?!

Hozzávalók (4 személyre):

  • porcukor ízlés szerint
  • 6 szelet (kb. fél centis darabok) friss gyömbér, hámozva és egy kevés a díszítéshez
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 lime, négybe vágva plusz néhány karika a díszítéshez
  • 0,75 deci frissen facsart lime-lé
  • 7 deci rooibos tea, lehűtve
  • jég

Elkészítés:

  1. A cukrot, a gyömbért, nyolc ág kakukkfüvet és a negyedelt lime-ot shakerbe tesszük, és alaposan összerázzuk. Hozzáadjuk a lime-levet, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
  2. A shaker tartalmát leszűrjük, és egyenlő arányban jéggel teli poharakba töltjük. A poharakat feltöltjük a teával, óvatosan keverünk rajtuk néhányat, és kakukkfűágakkal, gyömbérszeletekkel és lime-szeletekkel díszítve szervírozzuk.

Kiemelt kép: Getty Images