Három-négy hozzávaló, egy kisebb adag türelem, és fogyasztható is az isteni házi fagyi.

A fagyizó messze van, kinek van ereje ilyen forróságban gyalogolni? De még a legközelebbi élelmiszerbolthoz is autóba kellene pattanni? És fagylaltkészítő gépünk sincsen? Semmi gond, a kánikulát házilag elkészíthető fagyikkal is átvészelhetjük, az alábbi jeges finomságok hétköznapi alapanyagokból készülnek, egyszerűen összedobhatók, nem szükséges hozzájuk semmilyen speciális konyhai berendezés, csak egy kis türelem – azt ugyanis ki kell várnunk, amíg megdermednek.

Vaníliafagylalt

A vaníliafagyi sokak szerint túlságosan unalmas, szerintünk azonban csak fantázia kérdése, hogy a klasszikus alapízt mivel dobjuk fel. A készítés során kerülhet bele bármilyen csokoládé vagy keksz apróra tördelve, friss gyümölcsök feldarabolva, vagy éppen mogyorókrém belecsurgatva. De tálaláskor is kedvünkre turbózhatjuk az ízvilágát, jöhetnek a különböző öntetek és szórások – sőt akár egy szelet pite vagy brownie is kísérőként.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 doboz édesített sűrített tej (397 gramm)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 500 milliliter hideg habtejszín

Elkészítés:

  1. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23 x 13 centis püspökkenyérformát, majd tegyük a mélyhűtőbe.
  2. Az édesített sűrített tejet keverjük össze a vaníliával egy nagyobb, előre lehűtött tálban.
  3. Egy másik előre lehűtött tálban kezdjük el felverni a habtejszínt, addig verjük, amíg lágy csúcsot nem lehet húzni belőle.
  4. Óvatosan forgassuk bele a habot a vaníliás sűrített tejbe. (Ez az a lépés, amikor bármilyen extra hozzávalót – például mogyorót, csoki- vagy kekszdarabkákat – hozzá kell adni a keverékhez.)
  5. A masszát öntsük bele az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk megdermedni a mélyhűtőben – ez legalább négy óra, de a legjobb, ha van egy teljes éjszakája.

Citromfagylalt

Kétség sem férhet hozzá, hogy a nagy forróságban a citromfagyi hűsít leginkább. Az igazán finom citromfagylalt egyszerre édes és savanyú, nagyon citrusos és nagyon krémes.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 500 milliliter hideg habtejszín
  • 285 gramm édesített sűrített tej
  • 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
  • 120 milliliter frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23 x 13 centis püspökkenyérformát, majd tegyük a mélyhűtőbe.
  2. A habtejszínből verjünk nem túl kemény habot, majd óvatosan forgassuk bele az édesített sűrített tejet, a citromlevet és a reszelt citromhéjat.
  3. A masszát öntsük bele az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk megdermedni a mélyhűtőben – ez legalább négy óra, de a legjobb, ha van egy teljes éjszakája.

Cseresznyefagylalt

A cseresznyeszezon és a fagyiszezon épp egyszerre van, adja magát, hogy nyáron cseresznyefagyit is készítsünk. Az édes-savas zamatú, lédús gyümölcs remekül illik ebbe a krémes alapba.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 450 gramm cseresznye
  • 320 milliliter hideg habtejszín
  • 300 gramm édesített sűrített tej

Elkészítés:

  1. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23 x 13 centis püspökkenyérformát, majd tegyük a mélyhűtőbe.
  2. Magozzuk ki a cseresznyét, majd a kimagozott szemeket dobjuk konyhai aprítógépbe vagy turmixgépbe, és keverjük nagyjából simára. (Apró darabok maradhatnak benne.)
  3. Egy nagyobb tálban verjünk nem túl kemény habot a habtejszínből, ezután óvatosan fogassuk bele a cseresznyepürét és a sűrített tejet.
  4. A masszát öntsük bele az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk megdermedni a mélyhűtőben – ez legalább négy óra, de a legjobb, ha van egy teljes éjszakája.

Kiemelt kép: Getty Images