A fagyizó messze van, kinek van ereje ilyen forróságban gyalogolni? De még a legközelebbi élelmiszerbolthoz is autóba kellene pattanni? És fagylaltkészítő gépünk sincsen? Semmi gond, a kánikulát házilag elkészíthető fagyikkal is átvészelhetjük, az alábbi jeges finomságok hétköznapi alapanyagokból készülnek, egyszerűen összedobhatók, nem szükséges hozzájuk semmilyen speciális konyhai berendezés, csak egy kis türelem – azt ugyanis ki kell várnunk, amíg megdermednek.
Vaníliafagylalt
A vaníliafagyi sokak szerint túlságosan unalmas, szerintünk azonban csak fantázia kérdése, hogy a klasszikus alapízt mivel dobjuk fel. A készítés során kerülhet bele bármilyen csokoládé vagy keksz apróra tördelve, friss gyümölcsök feldarabolva, vagy éppen mogyorókrém belecsurgatva. De tálaláskor is kedvünkre turbózhatjuk az ízvilágát, jöhetnek a különböző öntetek és szórások – sőt akár egy szelet pite vagy brownie is kísérőként.
Hozzávalók:
- 1 doboz édesített sűrített tej (397 gramm)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 500 milliliter hideg habtejszín
Elkészítés:
- Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23 x 13 centis püspökkenyérformát, majd tegyük a mélyhűtőbe.
- Az édesített sűrített tejet keverjük össze a vaníliával egy nagyobb, előre lehűtött tálban.
- Egy másik előre lehűtött tálban kezdjük el felverni a habtejszínt, addig verjük, amíg lágy csúcsot nem lehet húzni belőle.
- Óvatosan forgassuk bele a habot a vaníliás sűrített tejbe. (Ez az a lépés, amikor bármilyen extra hozzávalót – például mogyorót, csoki- vagy kekszdarabkákat – hozzá kell adni a keverékhez.)
- A masszát öntsük bele az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk megdermedni a mélyhűtőben – ez legalább négy óra, de a legjobb, ha van egy teljes éjszakája.
Citromfagylalt
Kétség sem férhet hozzá, hogy a nagy forróságban a citromfagyi hűsít leginkább. Az igazán finom citromfagylalt egyszerre édes és savanyú, nagyon citrusos és nagyon krémes.
Hozzávalók:
- 500 milliliter hideg habtejszín
- 285 gramm édesített sűrített tej
- 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
- 120 milliliter frissen facsart citromlé
Elkészítés:
- Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23 x 13 centis püspökkenyérformát, majd tegyük a mélyhűtőbe.
- A habtejszínből verjünk nem túl kemény habot, majd óvatosan forgassuk bele az édesített sűrített tejet, a citromlevet és a reszelt citromhéjat.
- A masszát öntsük bele az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk megdermedni a mélyhűtőben – ez legalább négy óra, de a legjobb, ha van egy teljes éjszakája.
Cseresznyefagylalt
A cseresznyeszezon és a fagyiszezon épp egyszerre van, adja magát, hogy nyáron cseresznyefagyit is készítsünk. Az édes-savas zamatú, lédús gyümölcs remekül illik ebbe a krémes alapba.
Hozzávalók:
- 450 gramm cseresznye
- 320 milliliter hideg habtejszín
- 300 gramm édesített sűrített tej
Elkészítés:
- Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23 x 13 centis püspökkenyérformát, majd tegyük a mélyhűtőbe.
- Magozzuk ki a cseresznyét, majd a kimagozott szemeket dobjuk konyhai aprítógépbe vagy turmixgépbe, és keverjük nagyjából simára. (Apró darabok maradhatnak benne.)
- Egy nagyobb tálban verjünk nem túl kemény habot a habtejszínből, ezután óvatosan fogassuk bele a cseresznyepürét és a sűrített tejet.
- A masszát öntsük bele az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk megdermedni a mélyhűtőben – ez legalább négy óra, de a legjobb, ha van egy teljes éjszakája.
Kiemelt kép: Getty Images