Nyári szünet ide vagy oda, folyton rohanunk; a hétköznapokban azt esszük, amit találunk. A hétvége persze más, mert nemcsak főzni jut némileg több idő, de az ételek elfogyasztásának is jobban megadjuk a módját. Mégis ott az örök kérdés: Mi a csudát főzzünk ma? Azoknak, akik úgy vannak, mint mi, könnyű recepteket hoztunk 4 főre.
Péntek
Hátunk mögött az egész heti daráló, de előttünk még a gyereklogisztika és a kutyát is meg kell sétáltatni? Péntek délután senki nem akar hosszan időzni a konyhában. De enni azért csak kell!
Legyen vacsorára főtt kukorica! A főtt kukorica csupa élvezet: finom, azonnal strandhangulatot teremt, ráadásul kifejezetten viccesen kell enni – nincs, aki ne szeretné. Önmagában is nagyon finom persze, de ha szeretnénk kicsit izgalmasabbá tenni, akkor készítsük sütőben, illetve kenjük át kapros, esetleg chilis-borsos vajjal, olajjal, zsírral, sőt jól állnak neki a tejfölös mártások is. A legfáradtabb péntek este is elkészíthető és garantált vele a siker.
Szombat
Legtöbbünknél ez a bevásárlós, takarítós nap, de még így is valami tisztességesebb ételre vágyunk, mint egy rohanós hétköznap.
Reggelire egy finom shakshuka? A közel-keletiesre hangolt lecsókat sokan szeretik és millióféleképpen készítik, ezért nincs két egyforma recept. Mi most egy extragyors verziót hoztunk, cukkinivel és kész lecsóval vagy ajvárral.
Hozzávalók a gyors shakshukához:
- egy nagy cukkini
- egy üveg ajvár vagy lecsó
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- só, bors
- 4 tojás
Vágjuk kockára a cukkinit, majd a fokhagymával együtt pirítsuk-fonnyasszuk meg kicsit olajon. Sózzuk, borsozzuk, végül öntsük fel az ajvárral/lecsóval. Forraljuk össze és üssünk bele személyenként egy tojást. Mehet a sütőbe, de csak addig, míg a tojás sárgája még kellemesen lágy marad! Friss kenyérrel, pirítóssal vagy lepénnyel fogyaszthatjuk – nem lesz hiányérzetünk. Aki húsra vágyna, kolbászt is karikázhat bele, feldobható fetával, ősszel pedig mehet például sütőtökkel. Valahogy így:
Az ebédet se kell túlbonyolítani! Tombol a kovászosuborka szezon, ebből az alapanyagból pedig expressz készíthetünk hűsítő krémlevest.
Hozzávalók a kovászosuborka-leveshez
- 1 üveg kovászos uborka
- egy nagy doboz natúr joghurt
- kevés kapor
- fél citrom leve
- só
Az uborka levét öntsük le, majd turmixoljuk össze a joghurttal és az uborka felével. Adjunk hozzá vizet, majd állítsuk be az ízét sóval és citromlével illetve apróra vágott friss kaporral (ízlés szerint mehet bele egy kis fokhagyma is). Az uborka másik felét kis kockákra, vagy vékony csíkokra szelve feltétként adjuk hozzá. Közben olvassuk el Dragomán György témába vágó írását, és legközelebb készítsük levesünket egy teljesen másik módszerrel!
Másodiknak legyen vadas csirkéből – segítsünk magunknak azzal hogy reggeli után előre bepácoljuk a húst.
Hozzávalók a csirkés vadashoz:
- 2 kis csirkemell
- 5 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- egy zeller egy fej hagyma
- olaj
- 4 evőkanál mustár
- 4 evőkanál méz
- 6 evőkanál olaj
- egy nagy doboz tejföl
- babérlevél
- só
- bors
- fél citrom leve
Reggel a vékony szeletekre vágott csirkemellet olajból, sóból, két evőkanál mustárból és két evőkanál mézből álló pácban tegyük a hűtőbe. A zöldségeket és a hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk nagyobb darabokra, majd sózzuk, borsozzuk és terítsük szét egy tepsiben. Fektessük rájuk a csirkemelleket és 180 fokon körülbelül fél óráig süsük, a sütéstől gazdagabb ízűek lesznek a zöldségek. Tegyük félre a húst, majd a zöldségeket egy kis vízzel, sóval és babérlevéllel főzzük teljesen puhára. Ha kész, vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk simára a „levest”, adjuk hozzá a tejfölt, a maradék mézet, a mustárt és állítsuk be az ízét. Tegyük vissza a húsokat a mártásba és főzzük együtt őket még 10-15 percig. Ebből a mennyiségből rengeteg szaft lesz, de kell is! Zsemlegombóccal, tésztával, tarhonyával, nokedlivel – gyakorlatilag bárhogy falható.
Esti levezetésnek pedig együnk dinnyés pirítóst!
Hozzávalók a dinnyés pirítóshoz:
- fejenként 1-2 szelet kovászos kenyér
- egy doboz sós krémsajt, vagy feta összetörve
- egy kis görög- vagy sárgadinnye fele
Pirítsuk meg a kenyereket, kenjük meg őket a sajttal, majd fektessük rájuk a görög- vagy sárgadinnyeszeleteket. Az ebédről maradt kaporból is bátran tehetünk rá, de a kakukkfű is remekül passzol hozzá!
Vasárnap
Ha vasárnap, akkor lazulás, de mégis jó lenne valami extra, ugye? Reggelizzünk dutch babyt, az egyik legcukibb, felfújt palacsintafélét!
Hozzávalók a dutch babyhez:
- 5 nagy tojás
- 3 deci tej, esetleg tejszín
- 120 gramm liszt
- 4 teáskanál cukor (ha sós dutch babyt ennénk, helyette egy mokkáskanál só)
- jó nagy evőkanál vaj
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy edényben keverjük össze alaposan a tészta hozzávalóit, majd forrósítsunk fel a tűzhelyen vagy a sütőben egy nagyméretű serpenyőt. Dobjuk bele a vajat, majd ha az is felforrósodott, öntsük bele a keveréket és toljuk a forró sütőbe. Legyünk türelmesek és ne nyitogassuk a sütő ajtaját: 15-20 perc alatt kész ez a felfuvalkodott tojásétel, amit aztán édesen és sósan is fogyaszthatunk. Csak frissen jó, de akkor nagyon!
Ebédre gyümölcslevest ajánlunk szezonális alapanyagokból. Mit szólnál például ehhez a mentás őszibarack krémleveshez?
Másodiknak készítsünk egészben sült csirkét krumplival és gyökérzöldségekkel, hamisítatlan sunday roast hangulatban.
Hozzávalók a sült csirkéhez:
- egy egész csirke
- egy kilónyi burgonya, répa, cékla vegyesen
- néhány evőkanál olaj
- sült csirke fűszersó, só
A csirke bőrét masszírozzuk be alaposan a fűszersó és néhány evőkanál olaj keverékével. A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra és forgassuk át só és olaj keverékével. A tepsi aljára fektessük a zöldségeket, rá a csirkét, majd toljuk be a 160 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül egy-másfél órát sül mérettől függően, de végezzünk tűpróbát. Ha már puha a hús, de a bőre nem elég piros, emeljük a hőmérsékletet rövid időre 180 fokra.
Vacsorára pedig jöjjön egy magas fehérjetartalmú, tápláló és egyszerű csemege, a nyers túrógombóc.
Hozzávalók a nyers túrógombóchoz:
- 50 deka túró
- 20 deka tejföl
- 10 deka zab (zab vagy más) pehely aprítva, vagy eleve a nagyon finom szemű
- 20 deka kukoricapehely aprítva
- egy citrom reszelt héja
- 4-5 evőkanál cukor
+ a tetejére édesített tejföl, méz, lekvár vagy szörp dukál
A túrót a tejföllel, a cukorral és a citrommal összekeverjük, majd hozzáadjuk az aprítógépben aprított zabpelyhet, majd hagyjuk állni a hűtőben, míg a zab megszívja magát. A tejföltől és a túrótól is függ az így létrejött állag, ezért nyugodtan tegyünk hozzá zabot vagy tejfölt pluszban, ha ez szükséges ahhoz, hogy formázható állagot kapunk. Ez esetben kicsivel több cukor és citrom is mehet a keverékbe. Nedves kézzel gombócokat formálunk a masszából és beleforgatjuk a szintén jó felapírott kukorciapehelybe.
Kész, vége – csakúgy, mint a hétvégének.
Kiemelt kép: Getty Images, Instagram: Balázs Barbi