A hétvégi családi összejövetelek elengedhetetlen szereplője egy omlós pite, egy isteni torta vagy egy tálcányi házi aprósütemény. Ezek az ínycsiklandó finomságok persze rögtön el is fogynak, ritkán marad belőlük másnapra – pedig hét közepén is milyen jólesne valami hasonló édesség! A legközelebbi cukrászda helyett a konyha felé is vehetjük az irányt, ugyanis pillanatok alatt készíthetünk egyszemélyes desszertet, vagyis pont akkora mennyiséget, amennyire szükségünk van. Ha egyedül vagyunk, vagy ha a család többi tagja éppen nem vágyik semmilyen édességre, felesleges is lenne egy teljes tepsinyi sütit sütnünk…
Sütés nélküli sajttorta
A sajttorta az egyik legkönnyebben variálható desszert, nincs ez másképp az egyszemélyes verziójával sem. Ezt a sütést nem igénylő receptet kedvünk és ízlésünk szerint turbózhatjuk: az eper helyett bármilyen gyümölcsöt használhatunk, a krémbe kerülhet még fehércsokoládé vagy gyümölcspüré, míg a kekszes alap kiváltható granolával vagy puffasztott rizzsel is.
Hozzávalók (egy 1,5 decis pohárhoz):
- 15 gramm omlós keksz
- 4 gramm olvasztott vaj
- 40 gramm szobahőmérsékletű krémsajt
- 15 deka cukor
- pár csepp vaníliakivonat
- pár csepp citromlé
- 40 milliliter habtejszín
- falatnyi darabokra vágott gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
- A kekszet összemorzsoljuk és az olvaszott vajjal összekeverjük, majd a pohár aljába szórjuk.
- Egy kisebb tálban a krémsajtot és a cukrot simára keverjük, hozzáadjuk vaníliát és a citromlevet. Egy másik tálban felverjük a habtejszínt, majd óvatosan beleforgatjuk a krémsajtos keverékbe.
- A krémsajtos keveréket ráhalmozzuk a kekszes alapra, és gyümölcsökkel díszítjük. Fogyasztás előtt legalább egy órára (de maximum két-három napra) hűtőbe tesszük.
Bögrés brownie
Lehet szidni a mikrohullámú sütőt, de ha a segítségével kevesebb mint öt perc alatt mennyei brownie-t készíthetünk, akkor minek? Ha nem szeretnénk elővenni a konyhai mérleget, nincs türelmünk megvárni, amíg felmelegszik a sütő (és mert egyetlen adag süteményért egyébként se lenne okos és gazdaságos dolog bekapcsolni, a kánikuláról nem is beszélve), plusz nem akarunk több tálat is összekoszolni, akkor fogjunk egy bögrét most rögtön!
Hozzávalók (egy 3,5 decis bögréhez):
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- csipet só
- 3-4 kocka csokoládé, apró darabokra vágva
- 1,5 evőkanál olvasztott vaj
- 3 evőkanál tej
- pár csepp vaníliakivonat
- porcukor, friss gyümölcs vagy fagylalt a tálaláshoz
Elkészítés:
- A cukrot, a lisztet, a kakaóport, a sót és csokidarabokat beletesszük a bögrébe, egy villa segítségével összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejet és a vaníliát is, és egy kiskanállal jól átkeverjük.
- A bögrét 90 másodpercre betesszük a mikróba, majd porcukorral meghintve, gyümölccsel vagy fagyival tálalva azonnal fogyasztjuk. (A sütési idő a mikrohullámú sütő teljesítményétől függhet, először tegyük be egy percre, majd ha szükségesnek érezzük, további 15-30 másodpercig süssük a brownie-t.)
Tojásmentes tiramisu
A nagy melegben nem árt vigyázni a nyers tojással, ez a tojásmentes tiramisu már csak ezért is tuti befutó lehet, ha gyorsan összedobánk valamilyen hűsítő édességet.
Hozzávalók (egy 10 centi átmérőjű szufléformához):
- 60 milliliter habtejszín
- 2 evőkanál cukor
- pár csepp vaníliakivonat
- 55 gramm szobahőmérsékletű mascarpone
- 6 evőkanál kávé
- fél teáskanál brandy (esetleg rum, amaretto, de el is hagyható)
- 5 babapiskóta
- kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
- Egy közepes tálban a habtejszínt a cukorral és a vaníliával lágy habbá verjük. Ezután hozzákeverjük a mascarponét is.
- Egy másik tálba beleöntjük a kávét és a brandyt, és megfürdetjük benne a babapiskótákat.
- A kávés babapiskóták felét elrendezgetjük a szufléforma aljában, majd rájuk halmozzuk a krém felét. Jöhet egy újabb réteg babapiskóta, és a krém másik fele.
- A tiramisut legalább két órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt a tetejét meghintjük kakaóporral.
Kiemelt kép: Getty Images