Sonkás, olívás, aszalt paradicsomos töltött kenyér ráérős hétvégékre

Nagy Tünde receptje ráérős hétvégékre – a Nők Lapja Konyha archívumából.

A hétköznap estékre általában könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket keresünk, míg a hétvégéken beleférnek a nagyobb időráfordítást igénylő, hosszabb sütést-főzést igénylő fogások. Mai finomságunkkal például abszolút megéri bíbelődni! 

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg finom- vagy kenyérliszt + a nyújtáshoz | 1 evőkanál só | 2,5 dkg friss élesztő | 3 dl langyos víz | 15 dkg bazsalikompesto | 4 szelet vékony, levegőn szárított sonka | 10 darab aszalt paradicsom | 2 evőkanál magozott olívabogyó

  1. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk az élesztőt, és a langyos vízzel kidagasztjuk. (Aki szeretné, a langyos vízbe morzsolva felfuttathatja az élesztőt.) Lefedjük, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk 50×40 cm-es téglalappá, megkenjük a pestóval, megszórjuk az apróra vágott sonkával, aszalt paradicsommal és olívabogyóval.
  3. A téglalapot kb. 6-8 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat is egyenként meghajtjuk: először a két szélét középre, majd félbehajtjuk. Sütőpapírral bélelt kenyérformába állítjuk egymás mellé a darabokat.
  4. A 200 ºC-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Langyosra hűlve tépjük a szeleteket, friss paradicsommal fogyasztjuk.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 601 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/08. lapszámában jelent meg.