Imádunk tobzódni a sok nyári gyümölcsben, ilyenkor az ember alig tudja eldönteni, mit süssön, annyi lehetőséget kínál a friss málna, szeder, szilva vagy éppen alma. Urbán Gábor segít a döntésben, és szuper receptet mutat! A gyümölcs bátran variálható, cserélhető az épp kéznél lévőre.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
6 tojás | 12 dkg cukor | 10 dkg szeder | fél csomag sütőpor | 20 dkg liszt
A krémhez: 20 dkg szeder | 7,5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 4 dl hideg habtejszín | 2 dkg zselatin
A díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé | 5 dkg friss szeder | 5 dkg étcsokoládé-forgács
- A díszítéshez vízgőz fölött megolvasztjuk a 20 dkg darabokra tört étcsokoládét, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, kb. 2 mm vastag legyen. Hagyjuk kissé megdermedni, villával recézzük, majd kb. 2×8 cm-es lapokká vágjuk, még mielőtt teljesen megszilárdul. Hűtőbe tesszük dermedni.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beletesszük a sárgáját, a botmixerrel pürésített szedret, végül a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk. Elmossuk a formát, ismét kibéleljük sütőpapírral, majd visszatesszük bele az egyik elkészült tortalapot.
- A krémhez a szedret lábosba tesszük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, és forrástól számítva kb. 1 percig forraljuk. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, ismét felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
- A krémből 3-4 evőkanálnyit félreteszünk, a többivel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy egy vékony rétegben a tetejére is jusson. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- Amikor kihűlt, kivesszük a formából, és a félretett krémmel átkenjük az oldalát. Felragasztjuk rá az elkészített csokoládélapokat. A tetejét friss szederrel és csokoládéforgáccsal díszítjük.
A torta oldalát természetesen díszíthetjük készen kapható csokoládélapokkal, csokoládés ostyarudakkal is.
ELKÉSZÍTÉS 75 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 4827 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes