Elkezdődött az iskola, és – akár már alig vártuk, akár nem – a sulis hétköznapokba nem egyszerű visszarázódni. Hogy legalább amiatt ne fájjon a fejünk, mit vigyen a gyerek tízóraira, mutatunk három remek receptet – olyanokat, amelyek nemcsak finomak és egészségesek, hanem okosan betárazhatóak.
Zöldséges muffin
A muffint minden gyerek szereti, így aztán a jól ismert, kedvelt formába egyszerűbb belecsempészni a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségeket. Elvégre ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet?
Hozzávalók (12 darab muffinhoz):
- 2 teáskanál olívaolaj
- 80 gramm apróra vágott brokkoli
- 65 gramm apróra vágott sárgarépa
- 60 gramm apróra vágott kaliforniai paprika
- 1 teáskanál oregánó
- fél teáskanál fokhagyma-granulátum
- 115 gramm görög joghurt
- 120 milliliter tej
- 2 tojás
- 60 milliliter olívaolaj + egy kevés a zöldségek lepirításához
- 80 gramm reszelt cheddar
- 245 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a muffinformát kibéleljük papírkapszlikkal.
- Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, és közepes lángon kb. 3-4 perc alatt lepirítjuk rajta a zöldségeket. Hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük, és félretesszük hűlni.
- Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
- Egy másik keverőtálban simára keverjük a joghurtot, a tejet, a tojást és az olajat, majd hozzáadjuk a zöldségeket is.
- A két keverőtál tartalmát elegyítjük, majd a tésztát egyenletesen elosztjuk a muffinforma mélyedéseiben.
- A muffinokat 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük.
Légmentesen zárható tárolóedényben két napig, hűtőben négy napig, fagyasztóban akár három hónapig is elállnak.
Sonkás-sajtos tortillatekercs
A sonka és a sajt a tízórai szendvicsek klasszikus alapanyaga. Hogyan tehetnénk érdekesebbé? Csavarjunk egyet a dolgon, pontosabban csavarjuk őket tortillalapba!
Hozzávalók (2 tekercshez):
- 2 tortillalap
- 80 gramm zöldfűszeres krémsajt
- 8 szelet sajt
- 8 szelet sonka
- néhány salátalevél
Elkészítés:
- A tortillapokat egyenletesen megkenjük a krémsajttal, majd elhelyezzük rajtuk a sajt- és sonkaszeleteket, illetve egy-egy salátalevelet.
- Szorosan feltekerjük a tortillalapokat, ezután egyben vagy falatnyi karikákra vágva elcsomagoljuk.
Légmentes tárolóedényben vagy folpackban három napig tárolhatjuk a hűtőben, a fagyasztóban pedig akár két hónapig is eláll.
Csokoládés zabszelet
Ugyan a legegyszerűbb egy-két müzliszeletet csúsztatni az iskolatáskába, ennek a sütés nélküli zabszeletnek az elkészítése azonban tényleg nem áll semmiből. Az íze pedig egyértelműen kenterbe veri az előre csomagoltakét.
Hozzávalók (kb. 9 szelethez):
- 225 gramm vaj + egy kevés a tepsi kikenéséhez
- 100 gramm barna cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat (magunk is elkészíthetjük, sőt ajándéknak is ideális!)
- 240 gramm zabpehely
- 150 gramm étcsokoládé + egy kevés a díszítéshez
- 120 gramm mogyoróvaj
Elkészítés:
- Egy kb. 22×22 centis tepsit kivajazunk, majd félretesszük.
- Egy közepes lábasban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a cukrot és a vaníliát. Hozzáadjuk a zabot, és alacsony lángon néhány percig főzzük.
- A zabos keverék felét a tepsibe öntjük, és egy spatulával elegyengetjük. Félretesszük dermedni.
- Közben egy másik lábasban vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a mogyoróvajat, majd az egészet ráönjük a megdermedt zabra.
- A maradék zabos keveréket a csokoládéréteg tetejére morzsoljuk, végül az egészre olvasztott csokit csurgatunk.
- Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy tökéletesen megdermedjen, felszeletelés előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűvé váljon. Szeleteket és kockákat is vághatunk belőle.
Légmentesen zárható tárolóedényben három-öt napig áll el szobahőmérsékleten, hűtőben néhány nappal tovább. Fagyasztóban két-három hónapig is tárolhatjuk.
Kiemelt kép: Getty Images