Mit visz holnap a gyerek tízóraira? 3 egyszerű receptötlet

Mert a kakaós csigán és a szendvicsen túl is van élet.

Elkezdődött az iskola, és – akár már alig vártuk, akár nem – a sulis hétköznapokba nem egyszerű visszarázódni. Hogy legalább amiatt ne fájjon a fejünk, mit vigyen a gyerek tízóraira, mutatunk három remek receptet – olyanokat, amelyek nemcsak finomak és egészségesek, hanem okosan betárazhatóak.

Zöldséges muffin

A muffint minden gyerek szereti, így aztán a jól ismert, kedvelt formába egyszerűbb belecsempészni a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségeket. Elvégre ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet?

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (12 darab muffinhoz):

  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 80 gramm apróra vágott brokkoli
  • 65 gramm apróra vágott sárgarépa
  • 60 gramm apróra vágott kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál oregánó
  • fél teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 115 gramm görög joghurt
  • 120 milliliter tej
  • 2 tojás
  • 60 milliliter olívaolaj + egy kevés a zöldségek lepirításához
  • 80 gramm reszelt cheddar
  • 245 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a muffinformát kibéleljük papírkapszlikkal.
  2. Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, és közepes lángon kb. 3-4 perc alatt lepirítjuk rajta a zöldségeket. Hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük, és félretesszük hűlni.
  3. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
  4. Egy másik keverőtálban simára keverjük a joghurtot, a tejet, a tojást és az olajat, majd hozzáadjuk a zöldségeket is.
  5. A két keverőtál tartalmát elegyítjük, majd a tésztát egyenletesen elosztjuk a muffinforma mélyedéseiben.
  6. A muffinokat 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük.

Légmentesen zárható tárolóedényben két napig, hűtőben négy napig, fagyasztóban akár három hónapig is elállnak.

Sonkás-sajtos tortillatekercs

A sonka és a sajt a tízórai szendvicsek klasszikus alapanyaga. Hogyan tehetnénk érdekesebbé? Csavarjunk egyet a dolgon, pontosabban csavarjuk őket tortillalapba!

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (2 tekercshez):

  • 2 tortillalap
  • 80 gramm zöldfűszeres krémsajt
  • 8 szelet sajt
  • 8 szelet sonka
  • néhány salátalevél

Elkészítés:

  1. A tortillapokat egyenletesen megkenjük a krémsajttal, majd elhelyezzük rajtuk a sajt- és sonkaszeleteket, illetve egy-egy salátalevelet.
  2. Szorosan feltekerjük a tortillalapokat, ezután egyben vagy falatnyi karikákra vágva elcsomagoljuk.

Légmentes tárolóedényben vagy folpackban három napig tárolhatjuk a hűtőben, a fagyasztóban pedig akár két hónapig is eláll.

Csokoládés zabszelet

Ugyan a legegyszerűbb egy-két müzliszeletet csúsztatni az iskolatáskába, ennek a sütés nélküli zabszeletnek az elkészítése azonban tényleg nem áll semmiből. Az íze pedig egyértelműen kenterbe veri az előre csomagoltakét.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (kb. 9 szelethez):

Elkészítés:

  1. Egy kb. 22×22 centis tepsit kivajazunk, majd félretesszük.
  2. Egy közepes lábasban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a cukrot és a vaníliát. Hozzáadjuk a zabot, és alacsony lángon néhány percig főzzük.
  3. A zabos keverék felét a tepsibe öntjük, és egy spatulával elegyengetjük. Félretesszük dermedni.
  4. Közben egy másik lábasban vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a mogyoróvajat, majd az egészet ráönjük a megdermedt zabra.
  5. A maradék zabos keveréket a csokoládéréteg tetejére morzsoljuk, végül az egészre olvasztott csokit csurgatunk.
  6. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy tökéletesen megdermedjen, felszeletelés előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűvé váljon. Szeleteket és kockákat is vághatunk belőle.

Légmentesen zárható tárolóedényben három-öt napig áll el szobahőmérsékleten, hűtőben néhány nappal tovább. Fagyasztóban két-három hónapig is tárolhatjuk.

Kiemelt kép: Getty Images