Ha alma, akkor az almás pite, az almakompót, esetleg a sült alma ugrik be elsőre. Csupa édes fogás, amely nélkül elképzelhetetlenek az őszi hétvégék. De mi lenne, ha az almát nemcsak desszertek főszereplőivé tennénk?
Almás smoothie
Akár már rögtön a reggeleinket is kezdhetjük almával. Persze ne csak úgy, magában fogyasszuk, készítsünk belőle egészséges, laktató smoothie-t!
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 közepes alma
- 120 milliliter tej vagy növényi tej
- 40 gramm zabpehely
- fél banán
- 2 teáskanál mogyoróvaj
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- fél teáskanál őrölt fahéj és egy kevés a díszítéshez
- csipet őrölt szerecsendió
- 1 marék jég
Elkészítés:
- Az almát kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és simára dolgozzuk.
- A smoothie-t poharakba töltjük, tetejüket őrölt fahéjjal díszítjük.
Csirkés Waldorf-saláta
Ennek a klasszikus salátának az eredete 1896-ra vezethető vissza, a New York-i Waldorf Hotelben ekkor szolgáltál fel először ezt a gyümölcsös fogást. Alma, mazsola és szőlő is keveredik a krémes öntetben, és ha jó adag csirkét teszünk bele, máris főétellé válik.
Hozzávalók (2 személyre):
- 30 deka csirkecombfilé
- 1 teáskanál morzsolt oregánó
- 50 milliliter majonéz
- 1 citrom
- 1 alma
- 10 deka mag nélküli piros szőlő
- 3 deka mazsola
- 1 zellerszár
- 3 deka dió
- 1 fej római saláta
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- Egy nagyobb serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, beletesszük a csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk, oregánóval fűszerezzük, és három-négy perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
- Közben egy tálban a majonézt összekeverjük a citrom felének a levével és egy löttyintésnyi olívaolajjal. Sóval, borssal ízesítjük, és az így kapott öntetet félretesszük.
- Ha a csirkecombok megpirultak, egy kevés vizet öntünk rájuk, a serpenyőt lefedjük, és 10-12 perc alatt alacsony hőfokon készre pároljuk.
- Közben az almát falatnyi kockákra vágjuk, egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a maradék citrom levét, hogy ne kezdjen el barnulni. A mazsolát forró vízbe áztatjuk, hogy a szemek feldagadjanak, a diót pedig száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
- A zellerszárat felaprítjuk, a szőlőszemeket félbevágjuk, a salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük.
- Ha a csirkecomb elkészült, két villa segítségével apróra tépkedjük, a mazsolát pedig leszűrjük.
- Az összes hozzávalót – beleértve az öntetet is – hozzáadjuk az almához, és alaposan átforgatjuk.
Baconös-almás-sajtos szendvics
Ez a recept azokon a hűvös őszi estéken fog aranyat érni, amikor valami gyorsan elkészíthető, testet és lelket is melengető vacsorára vágyunk majd. Mert a legegyszerűbb alapanyagokból varázsolhatjuk a legnagyszerűbb ennivalókat!
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 szelet kenyér
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál majonéz
- 6 szelet cheddar sajt
- 1 alma, vékony szeletekre vágva
- 6 szelet sült bacon
Elkészítés:
- Egy szelet kenyéren elkenünk egy evőkanál mustárt, ráhalmozunk három szelet sajtot, négy-öt almaszeletet és három szelet bacont, majd egy szelet kenyeret teszünk rá. Ezt a folyamatot megismételjük még egyszer.
- A szendvicsek külsejét vékonyan megkenjük a majonézzel.
- Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk, és közepesen magas hőfokon átmelegítjük benne a szendvicseket. Akkor lesznek jók, ha mindkét oldaluk aranybarnára pirult, a sajt pedig kezd kifolyni belőlük – ehhez oldalanként kb. négy perc kell.
Kiemelt kép: Getty Images