3 almás recept – túl a desszerteken

Itt az almaszezon, és te legszívesebben reggel, délben, este almát ennél? Reggelire, ebédre és vacsorára is van ötletünk!

Ha alma, akkor az almás pite, az almakompót, esetleg a sült alma ugrik be elsőre. Csupa édes fogás, amely nélkül elképzelhetetlenek az őszi hétvégék. De mi lenne, ha az almát nemcsak desszertek főszereplőivé tennénk?  

Almás smoothie

Akár már rögtön a reggeleinket is kezdhetjük almával. Persze ne csak úgy, magában fogyasszuk, készítsünk belőle egészséges, laktató smoothie-t!

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2 közepes alma
  • 120 milliliter tej vagy növényi tej
  • 40 gramm zabpehely
  • fél banán
  • 2 teáskanál mogyoróvaj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • fél teáskanál őrölt fahéj és egy kevés a díszítéshez
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 1 marék jég

Elkészítés:

  1. Az almát kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és simára dolgozzuk.
  2. A smoothie-t poharakba töltjük, tetejüket őrölt fahéjjal díszítjük.

Csirkés Waldorf-saláta

Ennek a klasszikus salátának az eredete 1896-ra vezethető vissza, a New York-i Waldorf Hotelben ekkor szolgáltál fel először ezt a gyümölcsös fogást. Alma, mazsola és szőlő is keveredik a krémes öntetben, és ha jó adag csirkét teszünk bele, máris főétellé válik.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (2 személyre):

  • 30 deka csirkecombfilé
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 50 milliliter majonéz
  • 1 citrom
  • 1 alma
  • 10 deka mag nélküli piros szőlő
  • 3 deka mazsola
  • 1 zellerszár
  • 3 deka dió
  • 1 fej római saláta
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, beletesszük a csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk, oregánóval fűszerezzük, és három-négy perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
  2. Közben egy tálban a majonézt összekeverjük a citrom felének a levével és egy löttyintésnyi olívaolajjal. Sóval, borssal ízesítjük, és az így kapott öntetet félretesszük.
  3. Ha a csirkecombok megpirultak, egy kevés vizet öntünk rájuk, a serpenyőt lefedjük, és 10-12 perc alatt alacsony hőfokon készre pároljuk.
  4. Közben az almát falatnyi kockákra vágjuk, egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a maradék citrom levét, hogy ne kezdjen el barnulni. A mazsolát forró vízbe áztatjuk, hogy a szemek feldagadjanak, a diót pedig száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
  5. A zellerszárat felaprítjuk, a szőlőszemeket félbevágjuk, a salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük.
  6. Ha a csirkecomb elkészült, két villa segítségével apróra tépkedjük, a mazsolát pedig leszűrjük.
  7. Az összes hozzávalót – beleértve az öntetet is – hozzáadjuk az almához, és alaposan átforgatjuk.

Baconös-almás-sajtos szendvics

Ez a recept azokon a hűvös őszi estéken fog aranyat érni, amikor valami gyorsan elkészíthető, testet és lelket is melengető vacsorára vágyunk majd. Mert a legegyszerűbb alapanyagokból varázsolhatjuk a legnagyszerűbb ennivalókat!

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (2 személyre):

  • 4 szelet kenyér
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál majonéz
  • 6 szelet cheddar sajt
  • 1 alma, vékony szeletekre vágva
  • 6 szelet sült bacon

Elkészítés:

  1. Egy szelet kenyéren elkenünk egy evőkanál mustárt, ráhalmozunk három szelet sajtot, négy-öt almaszeletet és három szelet bacont, majd egy szelet kenyeret teszünk rá. Ezt a folyamatot megismételjük még egyszer.
  2. A szendvicsek külsejét vékonyan megkenjük a majonézzel.
  3. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk, és közepesen magas hőfokon átmelegítjük benne a szendvicseket. Akkor lesznek jók, ha mindkét oldaluk aranybarnára pirult, a sajt pedig kezd kifolyni belőlük – ehhez oldalanként kb. négy perc kell.

Kiemelt kép: Getty Images