Kedvenc őszi ételeinket mi mással is kombinálhatnánk, mint a legsokoldalúbban felhasználható zöldséggel, a szuperegészséges sütőtökkel? Akárcsak szintén narancssárga rokonai – mint a sárgarépa és az édesburgonya –, a sütőtök is igazi vitaminbomba, amiért egészen biztos, hogy az immunrendszerünk is hálás lesz. Nyakunkon a szezonja, ennek szellemében pedig összegyűjtöttünk néhány egyszerű, de nagyszerű sütőtökös kenyér receptet, amelyek nemcsak villásreggelik mellé, de ha úgy tetszik, húsos főételek és desszertek kiegészítőjeként is bármikor bevethetők. Elő a kenyérsütő formával, próbáld ki őket mind! (Vagy akár a sütőtökös gofrit, ami szintén nagyon finom!)
Klasszikus édes sütőtökös kenyér – kezdő konyhatündéreknek
Kezdőként először a klasszikus, régimódi verzió csínját-bínját érdemes kikísérletezni. Figyelem: nagyon gyorsan fogy, érdemes belőle több adagot is készíteni!
Hozzávalók:
3 csésze cukor | 1 csésze étolaj | 4 tojás | 3 csésze fehér finomliszt | 2 teáskanál szódabikarbóna | 2 teáskanál citromlé | 1 teáskanál só | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 teáskanál őrölt szerecsendió | 150 ml víz | kb. 10 evőkanál sütőtökpüré
- Vajazzuk be a sütőforma alját, tegyük félre, majd egy nagy tálban, közepes fokozatú elektromos habverővel verjük fel a cukrot, az olajat és a tojásokat.
- Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. Az ebből kapott lisztkeveréket, vizet és pici citromlevet felváltva adogassuk a cukros masszához, keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a sütőtököt. Ezután a tésztát már kanalazhatjuk is előkészített formába.
- A 350 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára kb. 50-60 percig, majd miután kihűlt, vegyük ki a formából, szeletelés előtt pedig csomagoljuk be, és hagyjuk pihenni egy éjszakát.
Sütőtökös cipó – amiért az egész család hálás lesz
Cukros-fahéjas mázzal díszítve tökéletes recept reggelire egy csésze kávé vagy kakaó mellé.
Hozzávalók:
Az alaphoz: ¾ csésze tej | 1 csomag aktív száraz élesztő | egy csésze sütőtökpüré | 6 evőkanál vaj, olvasztva | 2 evőkanál kristálycukor | 1 tojássárgája | 1 teáskanál só | 3 csésze fehér finomliszt | ¾ csésze barna cukor | 1 evőkanál őrölt fahéj | dió tetszés szerint, apróra zúzva, megpirítva
A fahéjas mázhoz: 1 csésze porcukor | ½ teáskanál őrölt fahéj | ½ teáskanál vanília eszencia | 1 evőkanál tej
- Egy kisebb lábasban langyosra melegítjük a tejet. Ezután összekeverjük az élesztővel, amíg utóbbi teljesen fel nem oldódik, majd 5-10 percig állni hagyjuk.
- Az élesztős tejhez hozzáadunk fél csésze sütőtököt, 3 evőkanál olvasztott vajat, kristálycukrot, tojássárgáját és a sót. Botmixerrel közepes fokozaton addig keverjük, míg egyenletes, sima masszát nem kapunk. Ezután lassan, apránként hozzáadjuk a liszt felét, majd folyamatos kavargatás mellett, kb. 3 perc elteltével a maradékot is belekeverjük. Formázzunk a tésztából golyókat, helyezzük őket egy zsírral megkent tepsibe, vékonyan kenjük be olajjal a tetejét, majd fedjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 50-60 percig.
- Vajazzuk ki a kenyérsütő formánkat, a tésztát pedig egy vékonyan lisztezett felületen formázzuk téglalappá, mielőtt a formába helyeznénk. Egy kis tálban keverjük össze a maradék fél csésze sütőtököt és az olvasztott vajat, majd kenjük a tésztára. Ezután összekeverjük a barna cukrot és a fahéjat, amit szintén a tészta tetejére szórunk. A tésztát keresztben felcsíkozzuk, a csíkokat tetszés szerint egymásra hajtogatjuk, majd finoman újra felcsíkozzuk. Lefedjük és további 45 percig kelni hagyjuk.
- A 350 Celsius-fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát. Ha szükségét érezzük és elkerülnénk a túlbarnulást, az utolsó 10 percben fóliával is lefedhetjük.
- Ezután simává keverjük a fahéjas máz hozzávalóit, meglocsoljuk vele a már félig-meddig kihűlt tésztát, és ha szeretnénk, a tetejét dióval is meghinthetjük. Az ízélmény garantált!
Sütőtökös kenyér teljes kiőrlésű lisztből
Ugyan a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből kicsit körülményesebb alkotni, de némi olajjal és zsírszegény joghurttal az egészségtudatosabb életmódot követők is lazíthatnak a tésztán.
Hozzávalók:
¾ csésze kristálycukor | ¾ csésze barna cukor | 2 csésze zsírszegény natúr joghurt | ¼ csésze napraforgó- vagy olívaolaj | 4 tojás | 2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt | egy csésze sima finomliszt | 2 teáskanál szódabikarbóna | 1 teáskanál só | egy teáskanál őrölt fahéj | 1 teáskanál őrölt szerecsendió | 150 ml víz | két csésze sütőtökpüré
- Melegítsük elő a sütőt 350 Celsius-fokra. Kenjük ki vajjal a bagett sütőforma alját és oldalait, majd tegyük félre. Egy nagy tálban, közepes fokozaton mixeljük csomómentesre a kristálycukrot, barna cukrot, joghurtot és olajat. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük addig, míg sima masszát nem kapunk.
- Egy másik tálban keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a sima finomlisztet, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szerecsendiót. Felváltva adjuk a lisztkeveréket és vizet a tojásos masszához, közben lassan csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a sütőtököt.
- Kanállal egyenletesen oszlassuk el a tésztát az előkészített formába, és süssük barnára kb. 45-50 percig.
- Szeletelés előtt pedig becsomagoljuk, és hagyjuk pihenni egy éjszakát.
Krémsajtos-sütőtökös kenyér – karácsonyra hangolódva
A krémsajt, a szerecsendió és a gyömbér ízeinek találkozása garantáltan ünnepivé varázsolja majd a hangulatot!
Hozzávalók:
250 gramm krémsajt | 2 csésze cukor | 1 kisebb pohár tejföl | 5 tojás | 2 evőkanál apróra reszelt gyömbér | 3 csésze finomliszt | 2 teáskanál szódabikarbóna | 2 teáskanál őrölt fahéj | 1 teáskanál őrölt gyömbér | 1 teáskanál őrölt szerecsendió | ½ teáskanál só | 2 csésze cukor | 1 csésze sütőtökpüré | 1 csésze étolaj | 150 ml víz
- Melegítsük elő a sütőt 350 Celsius-fokra. Kenjük ki vajjal a sütőforma alját és oldalait, majd tegyük félre. Egy közepes tálban turmixoljuk simára a krémsajtot és a cukor felét, ezután adjunk hozzá tejfölt, reszelt gyömbért, valamint egy darab tojást.
- Egy másik közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, őrölt gyömbért, szerecsendiót és a sót.
- Egy nagyobb tálban összekeverjük a maradék cukrot, 4 darab tojást, sütőtököt, olajat, vizet és a lisztkeveréket. Alacsony fokozaton csomómentesre turmixoljuk.
- A sütőtökös tésztát apránként, vékony rétegekben kanalazzuk a formába. A tésztalapok között oszlassuk el a krémsajtos keveréket, és már mehet is a sütőbe.
- Miután kihűlt, becsomagoljuk, hagyjuk pihenni egy éjszakát, hűtőszekrényben tárolva pedig egy hétig is eláll.
Fűszeres sütőtökös cipók ebédre és vacsorára
Magában, de szinte bármilyen őszi, borral készült húsétel mellé, köretként fogyasztva is kiváló választás.
Hozzávalók:
5 csésze finom búzaliszt | 1 csomag aktív száraz élesztő | 1 csésze langyos tej | 1 csésze sütőtökpüré | ⅓ csésze olvasztott vaj | ¼ csésze barna cukor | 1 teáskanál só | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 teáskanál őrölt koriander | 2 teáskanál cayenne-bors | 2 tojás | szezámmag ízlés szerint
- Egy nagy tálban keverjük össze az élesztőt 2 csésze liszttel. Egy másik tálban keverjük simára a tejet, sütőtököt, vajat, barna cukrot, sót, fahéjat, koriandert és a borsot. Az ebből kapott masszát csomómentesre kevergetjük az élesztős liszttel, majd 3 percig magas fokozaton turmixoljuk botmixerrel, eközben pedig apránként hozzáadjuk a maradék lisztet.
- A tésztát vékonyan lisztezett felületen formázzuk féltenyérnyi golyókká. A golyókat ezután kizsírozott tepsibe helyezzük, a tetejét megkenegetjük olajjal, lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1-2 órán át.
- Ezután megkenjük a tetejét a felvert tojás maradékával, megszórjuk szezámmaggal, és a 400 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen, húsok mellé tálaljuk.
Sütőtökös kukoricakenyér
Nincs is jobb egy ropogós, vajjal megkent kukoricakenyérnél –az élvezet hidegen és melegen fogyasztva egyaránt garantált!
Hozzávalók:
6 evőkanál olvasztott vaj + a tálaláshoz ízlés szerinti mennyiség | 2 csésze kukoricadara | ⅓ csésze cukor | 2 evőkanál kukoricaliszt | 2 teáskanál sütőpor | 1 teáskanál szódabikarbóna | 1 teáskanál só | 1 teáskanál almás pite fűszerkeverék | 1 csésze joghurt vagy kefir | 1 darab felvert tojás | 1 kisebb doboz tejföl | ¾ csésze sütőtökpüré
- Melegítsük elő a sütőt 350 Celsius-fokra. Egy nagyobb öntöttvas serpenyőt bőségesen kikenünk 2 evőkanál vajjal, a maradékot pedig félretesszük.
- Egy nagyobb tálban összekeverjük a kukoricalisztet, a darát, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a pitefűszert. Ezután egy másik tálban összekeverjük a maradék vajat, joghurtot vagy kefirt, tejfölt, tojást és a sütőtököt. Ha ezzel megvagyunk, a sütőtökös masszát apránként hozzáadagolhatjuk a kukoricalisztes keverékhez. Csomómentesre turmixoljuk, majd serpenyőbe tesszük.
- 20-25 percig süssük, míg a közepébe szúrt fogpiszkáló teljesen tiszta nem lesz.
- Hűtőben, becsomagolva tároljuk, legfeljebb két napig eláll.
Tipp: a fenti leírás szerint kukoricás muffinokat is süthetünk az alapanyagokból – szilikon muffinformában 10-15 perc is elegendő a sütéshez.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Getty Images