Hol vannak már azok az idők, amikor a céklát csak savanyúságként, cukros ecetes lében eltéve fogyasztottuk! Nem mondom, az is nagyon finom tud lenni, viszont vétek a céklát csak erre a szerepre kárhoztatni, mert végtelenféle finomság készíthető vele. Ráadásul ez a csodaszép gyökér (tudom, furcsa, de percekig tudom nézni egy keresztben elvágott gumó erezetét) igazi superfood: gazdag A-, C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, emellett vasat, magnéziumot, rezet, folsavat és kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz. Fás ízét többféleképp kiemelhetjük, nagyon jól passzol például köménnyel, római köménnyel, sülve pedig egészen váratlan édeskés aromák csalogathatók elő belőle.
Három céklás recepttel fordulunk rá a hétvégére: melengető leves, könnyed mártogatós és köretnek vagy magában is pompás gnocchi szerepel az étlapon!
Balzsamecetes cékla joghurtkrémmel
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 20 dkg cékla
- 5 evőkanál balzsamecet
- só
- frissen őrölt bors
- 1 evőkanál reszelt torma
- 10 dkg natúr kecskekrémsajt
- 2 dl joghurt
- 3 dkg durvára darált dió
A céklát hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd csíkozzuk fel vékonyan. Tegyük lábosba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, adjuk hozzá a balzsamecetet, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és a torma felével. Főzzük puhára a céklát, hagyjuk kihűlni a levében. A kecskekrémsajtot keverjük össze a joghurttal, adjunk hozzá kevés tormát, majd tegyük egy kis tálba. Szórjuk meg a darált dióval, tálaljuk a céklával.
Egyszerű céklás gnocchi
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 nagy cékla
- hat evőkanál liszt
- hat evőkanál búzadara
- 1 tojás
- só
A céklát sós vízben, héjában főzzük meg, vagy fóliában tekerve süssük egészen puhára. Aprítógépen pürésítsük, adjuk hozzá a lisztet, a búzadarát, a sót. Hagyjuk picit állni, ha szükséges liszttel szilárdítsuk, vagy pici olajjal lazítsunk rajta. Formázzunk belőle kis gombócokat, nudli vagy kukacformát, és bő sós vízben főzzük ki. Magában vajjal, esetleg zsályás vajjal, magvakkal megszórva isteni, ráadásul zabliszttel is működik.
Gyömbéres céklaleves pirított csicseriborsóval
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg cékla
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 5-6 cm-es friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál római kömény frissen törve
- 3 dl kókusztej
- 1 dl natúr joghurt
- só
- 1 db lime
- kevés csili
- 20 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
- 1 csokor friss koriander
A céklákat mossuk meg, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, alufóliával fedjük le, és forró sütőben süssük héjastól puhára kb. 50 perc alatt. Hűtsük le, pucoljuk meg, daraboljuk fel. Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon a lereszelt gyömbérrel együtt. Adjuk hozzá a céklát, forgassuk át, majd öntsük fel annyi vízzel (vagy leszűrt zöldséglevessel), amennyi bőven ellepi. Forraljuk fel, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a római köményt, a kókusztejet, majd botmixerrel krémesítsük a levest. Keverjük hozzá a joghurtot, sózzuk, ízesítsük kevés lime-lével és csilivel. A lecsöpögtetett, átmosott csicseriborsót tegyük konyhai papírtörlőre száradni. Teflonserpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk át, használjunk közben rácsos fedőt, mert nagyon pattog! Tálaláskor a levest szórjuk meg friss, vágott korianderrel.
És még…
És ez még nem minden! Biztos tapasztaltad már, hogy céklát hámozva milyen lángvörös lesz az ember keze: a cékla színanyagai nagyon erősek, és ezt akár ruhafestéshez (tavasszal pedig tojásfestéshez is) felhasználhatjuk. Ha nem sütve, hanem főzéssel készíted a céklát, a főzőlevet sóval és/vagy ecettel keverve tökéletes festőlevet kaphatsz: áztasd egy napra a főzőlébe a megfesteni kívánt textiltbatikolj, színezz kedved szerint.
Kiemelt kép: Getty Images