Ráérős hétvégi sütemény a Nők Lapja Konyha 2022/10. lapszámából.

A hűvös időben jólesik bekapcsolni a sütőt, és a délutáni kávé, tea mellé készíteni egy mennyei édességet. Próbáljátok ki!

Hozzávalók egy kb. 20×30 cm-es tepsihez:

A tésztához: 60 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 csapott kávéskanál só | 12 dkg vaj/margarin + kb. 5 dkg kenéshez | 3 dl langyos tej | 7,5 dkg porcukor | 4 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája
A töltelékhez: 10 dkg darált dió | 10 dkg darált mák | 5 + 5 dkg cukor
A sodóhoz: 1 liter 100%-os almalé | 2 darab (idared) alma, reszelve | 15 dkg cukor | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja | 2 csomag vaníliás pudingpor

  1. A tésztához a lisztet, a sót, a vajat/margarint keverőtálban elmorzsoljuk, a tejet a porcukorral meglangyosítjuk, feloldjuk benne a morzsolt élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk, letakarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
  2. Kissé átdolgozzuk a tésztát, lisztezett munkalapon kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, majd 3-3,5 cm átmérőjű kiszúróval kiszurkáljuk.
  3. Kb. 30×30 cm-es, magas peremű, sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk a tésztakorongokat úgy, hogy olvasztott vajjal mindig megkenjük, ahol érintkeznek. A rétegek között váltogatva megszórjuk 5-5 dkg cukorral elkevert darált dióval és mákkal.
  4. Letakarva 15-20 percig kelesztjük, majd 20-25 perc alatt 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  5. A sodóhoz 7 dl almalevet, a reszelt almát, a cukrot, citrom levét és reszelt héját lábosba tesszük, felforraljuk, és besűrítjük a maradék 3 dl almalében elkevert vaníliás pudingporral. Hidegen vagy melegen az aranygaluska mellé kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 6971 KCAL/EGÉSZ ADAG

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/10. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.