A kakaófa gyümölcséből készült alapanyagokat senkinek sem kell bemutatni, a kakaóval, csokoládéval készült édességek minden családban örök kedvencek. Urbán Gábor finomsága a nap fénypontját jelenti majd, és tuti, hogy villámgyorsan el is fogy!
Hozzávalók 16 szelethez:
A piskótához: 2 dkg vaj/margarin | 2 dkg étcsokoládé | 3 tojás | 6 dkg cukor | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 4 dkg liszt
A fehér csokoládés mousse-hoz: 10 dkg fehér csokoládé | 3 tojássárgája | 8 dkg cukor | 3 dl hideg habtejszín | 1 dkg zselatin
A tejcsokoládés mousse-hoz: 10 dkg tejcsokoládé | 3 tojássárgája | 8 dkg cukor | 3 dl habtejszín | 1 dkg zselatin
A díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé | 5 dkg étcsokoládé
- A piskótához gőz felett összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét. (Ne legyen túl meleg.) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját és a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is.
- A masszát sütőpapírral fedett 20×30 cmes sütőlemezre kenjük, és 10-12 perc alatt megsütjük 170 ºC-ra előmelegített sütőben.
- Amikor kihűlt, kivágunk belőle egy akkora darabot, amivel ki tudunk bélelni egy alagútformát (kenyérformát), illetve a talpával megegyező lapot is. Az alagútformát kibéleljük átlátszó fóliával, és belehelyezzük a nagyobbik lapot.
- A fehér csokoládés mousse-hoz gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokoládét, félretesszük. A tojássárgáját vízgőz fölött csípősre melegítjük a cukorral (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig habbá verjük. Ebbe beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, az olvasztott csokoládét és a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A fehér mousse-t az előkészített alagútformába töltjük a forma feléig. Mélyhűtőbe tesszük dermedni kb. 60 percre.
- Közben a 4-es pontban leírt módon elkészítjük a tejcsokoládés mousse-t is. A barna mousse-t a megdermedt fehérre töltjük, majd befedjük a piskótalappal. A hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
- Dermedés után a díszítéshez bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott fehér csokoládéval, és azonnal megcsorgatjuk az olvasztott étcsokoládéval, hogy márványos legyen (kanál hátával segíthetjük, hogy a kétféle csokoládé egymásba folyjon). Tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük, felszeletelve kínáljuk.
Tipp: A tetején lévő márványos felület akkor lesz a legszebb, ha az olvasztott csokoládék rácsorgatása után egy pillanatra ráfújunk hajszárítóval!
ELKÉSZÍTÉS 80 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 360 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes