Lesajnált statisztából izgalmas főszereplő: így lesz isteni az egész évben olcsó sárgarépa

A sárgarépa az egyik kedvenc alapanyagom, aminek egész évben ott a helye a konyhámban. Több jó okom van a rajongásra, hiszen olcsó, egész évben elérhető, tele van vitaminnal és rendkívül változatosan elkészítető gyökérzöldségről van szó. Vétek lenne nem kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket!

Nem tudom, mi az oka, hogy a legtöbben elsősorban leveszöldségként gondolunk rá: tény, hogy nagyon finom tud lenni a húslevesben átpuhult vagy a palóclevesben úszó édeskés sárgarépa, mégis nagy hiba, ha csak mellékszerepre kárhoztatjuk, hiszen jóval többet lehet belőle kihozni.

Répa másképpen

Annál is inkább, mert ez a szép és ízes finomság egyesíti magában a krumpli, az édesburgonya és a sütőtök legjobb tulajdonságait: csodás színű krémleves éppúgy készíthető belőle, mint püré vagy csipsz! A hétre három sárgarépás receptet hozunk, és hiába a nyuszik kedvenc eledeléről van szó, azok sem fognak hoppon maradni, akiknek kell valami plusz a zöldség mellé.

Sárga- és fehérrépa-krémleves kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sárgarépa
  • 50 dkg fehérrépa
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 csokor snidling

A répákat megtisztítjuk, negyedekbe vágjuk, majd összeforgatjuk az olajjal. Sütőpapírral bélelt sütőlapra terítjük őket, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 30 perc alatt. Turmixgépbe szedjük, majd 1,5 liter víz (vagy zöldségalaplé) hozzáadásával leturmixoljuk a répákat. (Vagy botmixerrel pürésítjük.) Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, és pár perc alatt összefőzzük a levest. A kolbászt felkarikázzuk, majd egy száraz serpenyőben megpirítjuk a karikákat. A levest a kolbásszal tálaljuk, aprított snidlinget szórunk rá.

Recept és fotó: Nagy Tünde

Sütőben sült répahasábok 

Hozzávalók négy személyre:

  • 1 kg sárgarépa
  • néhány evőkanál olaj (kevésbé inflációs időkben vaj)
  • só, bors, kömény
  • feltétnek feta jellegű sajt/dió/pirított szalonna kocka…

A sárgarépát megtisztítjuk. Ha nagyon zsenge, elég kicsit ledörzsölni a külsejét, és jó tudni: extra finom lesz bébisárgarépból! A megtisztított répákat hasábokra vágjuk, majd alaposan átmasszírozzuk a sós-olajos-köménymagos keverékkel. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd 180 ºC-on alufólia alatt negyven percig, fólia nélkül további 10 percig sütjük, a folyamat közben néha átkeverjük. Tökéletes köret, de könnyű vacsorának is tökéletes, ha sajtot, pirított bacon kockákat vagy épp durvára tört diót szórunk rá, esetleg currys-joghurtos mártogatóssal locsoljuk meg. 

Fotó: Getty Images, recept: Balázs Barbi

Sajtos répapuffancsok aiolival

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 40 dkg sárgarépa
  • 15 dkg cheddar sajt (vagy más zsíros sajt) reszelve
  • 5 evőkanál apró szemű zabpehely
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • fél csokor snidling.

Az aiolihoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl semleges ízű olaj (pl. napraforgóolaj)
  • 1 tojássárgája
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés mustár ízlés szerint

A meghámozott sárgarépát kislyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, a zabpelyhet és a keményítőt, római köménnyel és apróra vágott snidlinggel ízesítjük. Kb. evőkanálnyi adagokban sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, mellé tesszük alufóliába csomagolva a fokhagymagerezdeket, majd 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 25 perc alatt. Az aiolihoz kicsomagoljuk az alufóliát, kiszedjük a héjból a fokhagymakrémet. Az olajat folyamatos keverés mellett vékony sugárban a tojássárgájához csorgatjuk, majonézt készítünk belőle. (Karos robotgépet vagy manuális habverőt is használhatunk.) Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a sült fokhagymát. Kevés mustárral ízesíthetjük. A puffancsok mellé kínáljuk.

Recept és fotó: Nagy Tünde

Jó, de fütyülni lehet tőle? 

Azt sajnos nem, de ettől függetlenül is érdemes fogyasztani a sárgarépát, mert A-vitamin tartalmánál fogva kifejezetten pozitív hatást gyakorol például a látásunkra, nyáridőben pedig abban segít, hogy – a megfelelő napvédelem mellett – kifejezetten szép nyári színt szedjünk magunkra. A répa rágcsálása ráadásul edzi a rágóizmokat, és segít megőrizni a szájüteg egészségét is. Ami pedig a fütyülést illeti, nos két ujjal fütyülni nem is olyan nagy ördöngösség, némi réparágcsálás után érdemes nekilátni a gyakorlásnak.

Mutató és hüvelykujjunk hegyét nyomjuk egymáshoz, mintha fel akarnánk csippenteni valamit, majd ezzel a kéztartással a nyelvünk hegyét hajlítsuk vissza és zárjuk rá az ujjainkra a szánkat. Na most kell megpróbálni kifújni a levegőt! 

Kiemelt kép: Getty Images