Nem tudom, mi az oka, hogy a legtöbben elsősorban leveszöldségként gondolunk rá: tény, hogy nagyon finom tud lenni a húslevesben átpuhult vagy a palóclevesben úszó édeskés sárgarépa, mégis nagy hiba, ha csak mellékszerepre kárhoztatjuk, hiszen jóval többet lehet belőle kihozni.
Répa másképpen
Annál is inkább, mert ez a szép és ízes finomság egyesíti magában a krumpli, az édesburgonya és a sütőtök legjobb tulajdonságait: csodás színű krémleves éppúgy készíthető belőle, mint püré vagy csipsz! A hétre három sárgarépás receptet hozunk, és hiába a nyuszik kedvenc eledeléről van szó, azok sem fognak hoppon maradni, akiknek kell valami plusz a zöldség mellé.
Sárga- és fehérrépa-krémleves kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sárgarépa
- 50 dkg fehérrépa
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- 2 dl főzőtejszín
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 csokor snidling
A répákat megtisztítjuk, negyedekbe vágjuk, majd összeforgatjuk az olajjal. Sütőpapírral bélelt sütőlapra terítjük őket, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 30 perc alatt. Turmixgépbe szedjük, majd 1,5 liter víz (vagy zöldségalaplé) hozzáadásával leturmixoljuk a répákat. (Vagy botmixerrel pürésítjük.) Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, és pár perc alatt összefőzzük a levest. A kolbászt felkarikázzuk, majd egy száraz serpenyőben megpirítjuk a karikákat. A levest a kolbásszal tálaljuk, aprított snidlinget szórunk rá.
Sütőben sült répahasábok
Hozzávalók négy személyre:
- 1 kg sárgarépa
- néhány evőkanál olaj (kevésbé inflációs időkben vaj)
- só, bors, kömény
- feltétnek feta jellegű sajt/dió/pirított szalonna kocka…
A sárgarépát megtisztítjuk. Ha nagyon zsenge, elég kicsit ledörzsölni a külsejét, és jó tudni: extra finom lesz bébisárgarépból! A megtisztított répákat hasábokra vágjuk, majd alaposan átmasszírozzuk a sós-olajos-köménymagos keverékkel. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd 180 ºC-on alufólia alatt negyven percig, fólia nélkül további 10 percig sütjük, a folyamat közben néha átkeverjük. Tökéletes köret, de könnyű vacsorának is tökéletes, ha sajtot, pirított bacon kockákat vagy épp durvára tört diót szórunk rá, esetleg currys-joghurtos mártogatóssal locsoljuk meg.
Sajtos répapuffancsok aiolival
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 40 dkg sárgarépa
- só
- 15 dkg cheddar sajt (vagy más zsíros sajt) reszelve
- 5 evőkanál apró szemű zabpehely
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- fél csokor snidling.
Az aiolihoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl semleges ízű olaj (pl. napraforgóolaj)
- 1 tojássárgája
- só, frissen őrölt bors
- kevés mustár ízlés szerint
A meghámozott sárgarépát kislyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, a zabpelyhet és a keményítőt, római köménnyel és apróra vágott snidlinggel ízesítjük. Kb. evőkanálnyi adagokban sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, mellé tesszük alufóliába csomagolva a fokhagymagerezdeket, majd 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 25 perc alatt. Az aiolihoz kicsomagoljuk az alufóliát, kiszedjük a héjból a fokhagymakrémet. Az olajat folyamatos keverés mellett vékony sugárban a tojássárgájához csorgatjuk, majonézt készítünk belőle. (Karos robotgépet vagy manuális habverőt is használhatunk.) Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a sült fokhagymát. Kevés mustárral ízesíthetjük. A puffancsok mellé kínáljuk.
Jó, de fütyülni lehet tőle?
Azt sajnos nem, de ettől függetlenül is érdemes fogyasztani a sárgarépát, mert A-vitamin tartalmánál fogva kifejezetten pozitív hatást gyakorol például a látásunkra, nyáridőben pedig abban segít, hogy – a megfelelő napvédelem mellett – kifejezetten szép nyári színt szedjünk magunkra. A répa rágcsálása ráadásul edzi a rágóizmokat, és segít megőrizni a szájüteg egészségét is. Ami pedig a fütyülést illeti, nos két ujjal fütyülni nem is olyan nagy ördöngösség, némi réparágcsálás után érdemes nekilátni a gyakorlásnak.
Mutató és hüvelykujjunk hegyét nyomjuk egymáshoz, mintha fel akarnánk csippenteni valamit, majd ezzel a kéztartással a nyelvünk hegyét hajlítsuk vissza és zárjuk rá az ujjainkra a szánkat. Na most kell megpróbálni kifújni a levegőt!
Kiemelt kép: Getty Images