Szezonja van és olcsó: így lesz izgalmas és finom sokak mumusa, a kelkáposzta!

A legtöbben nagyon szeretjük felidézni gyerekkori ízemlékeinket, de a gyerekkorhoz kötődnek az ételekkel kapcsolatos nehezen leküzdhető ellenérzések is. Az iskolai menzák vastag, lisztes sűrítései tehetnek róla például, hogy egy-egy tápláló zöldséget száműzünk felnőttkori étrendünkből. Ha a kelkáposzta olyan, mint azok a régi főzelékek és levesek, akkor inkább köszönjük szépen, nem kérünk. Pedig remek és olcsó ételek készíthetők belőle!

Pedig egészen méltatlan, hogy a gyanús színű lében/szószban úszó, túlfőtt és keserű levelek alapján skatulyázzuk be ezt a nagyszerű, rostban gazdag zöldséget, ami ráadásul – és ez manapság az egyik legfontosabb szemponttá lépett elő – kifejezetten jó áron kapható ilyentájt. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy remek élettani hatásai mellett (vitaminokkal és ásványi anyagokkal egyaránt tele van) olyan alacsony a kalóriatartalma, hogy fogyókúrázóknak is kincset érő finomság lehet. Hagyjuk hát hátra az előítéleteket, és kísérletezzünk ezzel a remek alapanyaggal! Három kipróbált és finom receptet hozunk ehhez: egy klasszikus és két kevésbé ismert elkészítési módot mutatunk.

Olaszos rakott kel mozzarellával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 50 dkg darált sertéshús,
  • 40 dkg hámozott,
  • kockázott paradicsom (konzerv),
  • só, frissen őrölt bors, néhány levél friss bazsalikom,
  • 15 dkg rizs,
  • 1 közepes fej kelkáposzta,
  • 4 dl tejföl,
  • 1 tojás,
  • 2 csomag mozzarella (2×12,5 dkg)

Elkészítjük a paradicsomos ragut: a finomra vágott vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darált húst. Fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a darabolt paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, az aprított bazsalikommal ízesítjük. Összefőzzük a ragut (kb. 25 perc). Közben a rizst dupla mennyiségű, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastag szártövet ék alakban kivágjuk, a leveleket lobogó, sós vízben fél percig főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Kb. 26-28 cm átmérőjű kerámiatálba rétegezzük a levelek felét, erre halmozzuk a főtt rizst és a ragut, majd betakarjuk a maradék káposztalevéllel. A tejfölhöz adjuk a tojást, megsózzuk, alaposan kikeverjük. A káposztára kenjük, ráfektetjük a felszeletelt mozzarellát. 180 C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 30 perc alatt.

Recept és fotó: Nagy Tünde

Frankfurti leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb fej, vagy fél nagyobb kelkáposzta
  • 1 evőkanál zsiradék
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika, teáskanálnyi kömény
  • 4 kisebb krumpli
  • 2 pár virsli
  • 1 deci tejföl
  • 1 evőkanál liszt (lehet teljes kiőrlésű is)

A zsiradékot egy lábosban felforrósítjuk, átpirítjuk rajta a köményt, majd jöhet bele az apróra vágott hagyma. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is, és azt is megfonnyasztjuk kicsit. Ezután félrehúzzuk a tűzről a lábost, megpaprikázzuk a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és átforgatjuk a keveréket. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel (esetleg alaplével), hogy ellepje a krumplikat, amiket így 5 percig főzünk. Ezután jöhet bele a csíkokra vágott kel. Ha ezt is hozzáadtuk, annyi folyadékot teszünk még hozzá, hogy így is ellepje a zöldségeket. Míg fedő alatt pároljuk őket, egy serpenyőben előpirítjuk a virsliket, majd karikázva azokat is a leveshez adjuk. Pár perc főzés után a tejfölből és lisztből kevert habarással besűrítjük a levest és kóstolás után beállítjuk az ízét. friss kenyérrel tálaljuk, kínálhatunk mellé tejfölt is.

Ázsiai töltött kelkáposzta sütőben sütve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 cm-es friss, hámozott gyömbérdarab,
  • 4 szál újhagyma,
  • olívaolaj,
  • 20 dkg shiitake gomba,
  • 20 dkg sárgarépa,
  • 5 dkg rizs,
  • só,
  • 80 dkg darált sertéshús,
  • 3-4 evőkanál szójaszósz,
  • 1 kg kínai kelkáposzta,
  • lime,
  • csiliszósz a tálaláshoz

A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, apróra kockázzuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymával és a gyömbérrel együtt, kevés olajon, alacsony hőfokon pároljuk 2-3 percig. Megmossuk a gombát, kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymás gyömbérhez adjuk, és 5 percig pirítjuk. A sárgarépát meghámozzuk, 5 cm-es darabokra, majd vékony csíkokra vágjuk (kb. 2 mm). A rizst enyhén sós, forrásban lévő bő vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A darált húst összekeverjük a répával, a szójaszósszal, a főtt rizzsel, illetve a gombás résszel. A kelkáposzta leveleit leszedjük, mindegyiknél a torzsarészhez teszünk 1 nagy evőkanál tölteléket. Feltekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, hogy ne tekeredjen ki, és egy tepsibe tesszük. A többi levelet is elkészítjük, szorosan egymás mellé rakjuk.  Meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 30 perc alatt. Amikor elkészült az étel, megkenegetjük szójaszósszal, pár csepp lime-lével és csiliszósszal.

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Csak még egy kis kiegészítés

Akár kelkáposztát, akár mást főzünk, a konyhában hallgassunk intuíciónkra, legyünk kreatívak, és ne féljünk itt-ott változtatni a recepten, ha azzal az otthon fellelhető alapanyagokhoz adaptálhatjuk a leírást. Különleges gomba helyett megteszi a csiperke is, a kínai kelt pedig jól helyettesíthetik a sima kelkáposzta belső, zsenge levelei. A frankfurti leves ugyanolyan finom lesz, ha virsli helyett például debreceni vagy akár száraz kolbász kerül bele, és mozzarella helyett is használható olcsóbb sajt, ha épp olyan van otthon. Legfeljebb nem meséljük el mindezt olasz, frankfurti vagy épp ázsiai ismerőseinknek. 

Kiemelt kép: Getty Images