Gyerekkoromban sokat ettünk gerslit, legalább olyan mindennapos volt, mint ma a rizs vagy épp a bulgur: szaftos pörkölt köreteként vagy csak úgy zöldségesen – sokféleképp csinálta nagymamám, és nem is értem, miért kopott ki a háztartásból. Akkor jutott ismét eszembe, amikor kiderült, pótanyukám töltött káposztáját nem azért nem tudom leutánozni, mert alkalmatlan vagyok, hanem mert rizzsel próbálkoztam ott, ahol gerslivel kellett volna.
Gersli
A gersli, kicsit elegánsabb nevén az árpagyöngy pedig igazi csoda. Elképesztően sok vitamin van benne, telis-tele van rostokkal, helyre teszi az emésztést, van benne kalcium, foszfor, magnézium, így a sokkal gyakrabban használt rizzsel összehasonlítva gyakorlatilag minden paraméterben veri azt: több benne a fehérje és valamivel kevesebb a szénhidrát, így hosszabban eltelít, ráadásul kedvezőbb a glikémiás indexe is. Pár évvel ezelőtt újra rácsodálkoztam arra is, hogy jól elkészítve milyen klassz állagú, szinte diós ízű finomságról van szó, és arra is, mennyire kedvező áron lehet hozzájutni. Ma három izgalmas, mégis egyszerű gerslis receptet hozunk, hogy azoknak is megjöjjön a kedve ehhez a különleges körethez, akik eddig mellőzték az étrendjükből.
Őszi csirkeraguleves gerslivel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg csirkemellfilé
- 1 kis csokor friss oregánó (vagy 1 evőkanál szárított)
- só, frissen őrölt bors, 10 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 10 dkg cukkini
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg hámozott darabolt paradicsom (1 konzerv)
- 12 dkg gersli (árpagyöngy)
- 10 dkg zöldbab (fagyasztott)
A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon dinszteljük puhára. Tegyük rá a felkockázott csirkemellet és az (aprított) oregánót. Sózzuk, borsozzuk, pirítsuk át a csirkét, majd a zöldbab kivételével dobjuk bele a szükség szerint meghámozott, felkockázott zöldségeket. Pirítsuk át a zöldségeket is az olajon, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a hámozott, darabolt paradicsomot. Öntsük fel kb. 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Amikor felforrt a leves, szórjuk bele a gerslit, főzzük 20-25 perc alatt készre a levest. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a zöldbabot is.
Kovászos uborkás gerslisaláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 deka gersli
- 1 fej hagyma
- olaj
- só, bors
- 4 nagy kovászos uborka
- egy csokor kapor
- kis doboz tejföl
A gerslit előző este beáztatjuk két és félszeres mennyiségű vízbe. Mielőtt megfőznénk, kevés olajon apróra vágott hagymát pirítunk, ehhez adjuk hozzá a beáztatott gerslit és a vizet, majd körülbelül 20 perc alatt ruganyosra főzzük. Kihűtjük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott kovászos uborkát, majd a kaprot, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk. Tálalás előtt egy kanál tejföllel és kaporral tálaljuk.
Darált húsos, gerslis rakott brokkoli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 15 dkg gersli (árpagyöngy)
- 50 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 50 dkg paradicsom (friss vagy konzerv is jó)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 30 dkg brokkoli
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 10 dkg félkemény sajt (pl. trappista, gouda, edami)
Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, adjuk hozzá a gerslit, pirítsuk 2-3 percet. Dobjuk rá a darált húst, ezt is pirítsuk le, majd szórjuk meg a pirospaprikával. Keverjük hozzá a felkockázott paradicsomot és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk hozzá 1,5 dl vizet, majd lefedve pároljuk 20 percet. Olykor keverjük meg, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Főzzük, amíg a gersli megpuhul. A brokkolit szedjük rózsákra, főzzük elő, bő, sós vízben 5 perc alatt, szűrjük le. A kész húsos-gerslis ragut szedjük tűzálló tálba, tegyük rá a brokkolit. Keverjük el a tejfölt a tojásokkal, 2 gerezd zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Öntsük a brokkolira a tejfölt, szórjuk meg a reszelt sajttal, és alufóliával lefedve süssük 10 percet. Fólia nélkül tegyük vissza a sütőbe még 15 percre sülni.
Változatosság
Egyre többször hallunk róla, hogy egész szervezetünk, de még agyunk egészsége is a gyomrunkban kezdődik. Ha ügyelünk arra, hogy változatosan és egészségesen étkezzünk, nemcsak emésztőszervi betegségeket előzhetünk meg, de megnyújthatjuk élettartamunkat és megőrizhetjük szellemi frissességünket is. Ennek egyik eszköze lehet, ha a megszokott köretek helyett néha izgalmasabbakat is kipróbálunk: nemcsak egészségünknek teszünk jót vele, de konyhánk is változatosabb és korszerűbb lehet.
Kiemelt kép: Getty Images