Amerika kedvenc kávézóláncának a kínálatát már az előtt fejből tudtuk, mielőtt itthon is üzletet nyitott volna, hiszen a jól felismerhető, szirént ábrázoló logójú kávézó annyi hollywoodi filmjelenetben feltűnt. A menü klasszikusait megkóstolva pedig mindenki számára nyilvánvalóvá válhat, miért rajonganak érte annyian a tengerentúlon. A Taste of Home gasztroportál cukrászai addig kísérleteztek, míg nem sikerült nekik tökéletesen lemásolniuk a kávézólánc legnépszerűbb sütijeit. A legjobb, ha sütés közben – és majd fogyasztás alatt is – elindítunk a YouTube-on egy karácsonyi lejátszási listát, és teljes lesz a kávézós hangulat.
Sütőtökkenyér
A sütőtök nagy kedvencünk a hideg hónapokban, a kávézólánc pedig nemcsak a sütőtökfűszeres tejeskávéjával, hanem a sütötökkenyerével is hívogat. Ha ebben a szutykos időben mégsincs kedvünk kimozdulni otthonról, nagyjából másfél óra alatt az asztalunkra varázsolhatjuk az isteni süteményt – ráadásul egyszerre 32 szeletet.
Hozzávalók:
- 40 deka sütőtökpüré (konzerves)
- 4 nagy tojás
- 175 milliliter olaj
- 160 milliliter víz
- 40 deka cukor
- 34 deka méz
- másfél teáskanál vaníliakivonat
- 44 deka liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- másfél teáskanál só
- másfél teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- 7 deka sózott tökmag
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy nagy tálban kézi mixerrel keverjük össze a sütőtököt, a tojást, az olajat, a vizet, a cukrot, a mézet és a vaníliát. Egy másik tálban elegyítsük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. A száraz hozzávalókat keverjük hozzá a sütőtökös keverékhez.
- A tésztát osszuk el két kivajazott kenyérformában. A tetejüket szórjuk meg tökmaggal.
- A kenyereket süssük hatvan-hetven percig, végezzünk tűpróbát. A formában hagyjuk állni tíz percet, ezután vegyük ki belőle, és sütőrácson hűtsük ki teljesen.
Még több sütőtökös kenyér receptet találtok ebben a cikkünkben – kattintsatok az inspirációért!
Citromtorta
Ez a klasszikus omlós és citrusos, a tetején található cukormáznak köszönhetően pedig éppen elég édes. Az ideális kísérő egy csésze kávé mellé. A változatosság kedvéért pedig akár muffinformában is kisüthetjük.
Hozzávalók:
- 11,5 deka puha vaj
- 20 deka cukor
- 2 nagy tojás
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- fél teáskanál citromkivonat
- 21 deka liszt
- fél teáskanál só
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- 12 deka tejföl
A cukormázhoz:
- 10 deka porcukor
- fél teáskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki két mini kenyérsütőformát. (Az amerikai recept egészen pontosan 14,6 x 7,62 x 5,08 centiset ír.)
- Egy nagy tálban keverjük fehéredésig a cukrot a vajjal, ez nagyjából öt-hét perc. Adjuk hozzá a tojásokat, egyszerre csak egyet, és keverjük el alaposan. Mehet bele a citromhéj és a -kivonat is. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. A vajas keverékhez adjuk hozzá kis adagonként, felváltva a száraz hozzávalókat és a tejfölt.
- A tésztát oszlassuk el az előkészített sütőformákban, és süssük őket kb. negyven percig. Végezzünk tűpróbát. A formában hagyjuk állni tíz percet, ezután vegyük ki belőle, és sütőrácson hűtsük ki teljesen.
- Egy kisebb tálban keverjük össze a máz összetevőit, majd kanalazzuk a sütemények tetejére.
Bogyós gyümölcsös torta
Az igazi kávéimádók a sütipultból is azt a desszertet választják, amely kihozza a kávé isteni ízét. Mivel a forró italban olykor a bogyós gyümölcsök is érezhetők, ez az egyszerre édes és fanyar sütemény tökéletes ízharmóniát alkot.
Hozzávalók:
- 7,5 deka puha vaj
- 15 deka cukor
- 1 nagy tojás
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- 9,5 deka finomliszt
- 9,5 deka teljes kiőrlésű liszt
- fél teáskanál sütőpor
- negyed teáskanál só
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- 12 deka alacsony zsírtartalmú tejföl
A gyümölcsfeltéthez:
- 7 deka cukor
- 2 teáskanál finomliszt
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 15 deka friss vagy fagyasztott áfonya (felengedve)
- 7 deka friss vagy fagyasztott málja (felengedve)
A mázhoz:
- 7 deka cukor
- 2 teáskanál zsírszegény tej
- pár csepp vaníliakivonat
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra, és vajazzunk ki egy 22 centis kapcsos tortaformát.
- Egy nagy tálban keverjük fehéredésig a cukrot a vajjal, ez nagyjából öt-hét perc. Adjuk hozzá a tojást és a citromhéjat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát. A vajas keverékhez adjuk hozzá kis adagonként, felváltva a száraz hozzávalókat és a tejfölt. Nagyon sűrű tésztát kell kapnunk, ezt oszlassuk el az előkészített formában.
- A gyümölcsfeltéthez keverjük össze a cukrot, a lisztet és a fahéjat, majd óvatosan forgassuk bele az áfonyát és a málnát. Oszlassuk el az egészet a tészta tetején. Süssük kb. ötven percig, végezzünk tűpróbát. Hagyjuk hűlni tíz percet sütőrácson, majd távolítsuk el a kapcsos peremet.
- Keverjük össze a máz összetevőit, és csorgassuk a tortára.
Kiemelt kép: Getty Images