A gyümölcskenyér az ünnepek elengedhetetlen tartozéka, sokáig eláll, könnyű összedobni, és remekül variálható. Mutatunk egy alapreceptet, amit könnyedén a saját ízlésedre szabhatsz az ajánlott ízesítőkkel, fűszerekkel, plusz hozzávalókkal – mi most dióval és marcipánnal alkottunk.
Az alaptészta
Hozzávalók 10-12 szelethez: 25 dkg vaj/margarin | 25 dkg porcukor | 4 tojás | 1 csomag sütőpor | 30 dkg liszt.
Robotgéppel habosítsd ki a puha vajat vagy margarint a porcukorral, folyamatos keverés közben egyesével add hozzá az egész tojásokat, majd forgasd bele a sütőporral elegyített lisztet! Keverd sima tésztává!
Ezekkel dúsítsd!
Dió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia: min. 5, max. 15 dkg – darálva vagy durvára aprítva, a liszthez keverve. Darált mák: min. 5, max. 15 dkg, a liszttel keverve.
Natúr marcipánmassza: 10 dkg, reszelve, a liszttel keverve.
Tisztított, reszelt cukkini/sárgarépa/ sütőtök: 10 dkg (sárgarépa és sütőtök esetében használj mindenképpen hozzájuk illő fűszert, pl. fahéjat, mézesfűszert), a kész masszába keverve.
Túró: 10 dkg (1 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héjával elkeverve), a kész masszába forgatva.
Banán: 2 darab, villával áttörve vagy felkockázva, a kész masszába keverve
Reszelt alma vagy körte: 10 dkg (hozzájuk illő fűszerrel, pl. szegfűszeg, fahéj), a kész masszába keverve. Kókuszreszelék: 5-10 dkg, a liszttel keverve.
Sötét, cukrozatlan kakaópor: min. 2,5 dkg, max. 5 dkg, ilyenkor a liszt mennyiségéből le kell vonni a kakaó mennyiségét.
Ízesítsd tovább!
Aszalt gyümölcs (pl. vörös áfonya, füge, sárgabarack, szilva, mazsola, meggy, datolya stb.): 10-15 dkg, szükség szerint aprítva, a kész masszába keverve.
Előzőleg fél–1 dl alkoholba (pl. rum, konyak, édesbor) áztatott, majd lecsepegtetett aszalt gyümölcs: 10-15 dkg, szükség szerint aprítva, a kész masszába keverve.
Alkohol: 2-5 cl belekerülhet a tésztába is (pl. limoncello, amaretto, tejszínes krémlikőr, rum, triple sec, konyak stb.) Kezeletlen narancs vagy citrom reszelt héja: 1 darabé, a liszthez keverve.
Fűszerek: 1-1 teáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, mézeskalácsfűszer-keverék, illetve késhegynyi kardamom, a liszthez keverve.
Matchapor: 1 evőkanál, a liszthez keverve.
Lenmag, szezámmag, chiamag: 4-5 dkg, előzőleg száraz serpenyőben megpirítva, kihűtve, a kész masszába keverve. Méz: max. 10 dkg (a méz mennyiségét vedd el a porcukoréból), a vajjal együtt hozzáadva.
Tej-, ét- vagy fehér csokoládé: 10 dkg, aprítva, a kész masszába keverve.
Őrölt kávé: 2 teáskanál, a liszttel keverve.
Kandírozott gyümölcs (pl. gyömbér, narancs, citrom, egzotikus gyümölcsök): 10-15 dkg, szükség szerint aprítva, a kész masszába keverve.
Lecsepegtetett, felkockázott befőtt (körte, meggy, őszibarack, szilva stb.): 10-15 dkg, a kész masszába keverve.
Friss gyümölcs (pl. áfonya, málna, ribizli, mandarin, narancs): 10 dkg, a kész masszába keverve.
Így süsd meg!
- A kész tésztát öntsd kivajazott-kilisztezett alagút- vagy őzgerincformába, tedd 160 ºC-ra előmelegített sütőbe.
- 50-55 perc alatt süsd készre, tűpróbával ellenőrizd.
- Hagyd kicsit hűlni, fordítsd ki a formából.
Mielőtt dekorálod a tetejét, hagyd teljesen kihűlni!
Díszítsd a tetejét!
- Porcukor: a díszítés legegyszerűbb módja, ha meghinted porcukorral.
- Csokoládé: bevonhatod 10-15 dkg gőz felett megolvasztott, 2-3 evőkanál étolajjal hígított fehér, tej- vagy étcsokoládéval is. Ha kevesebb csokoládét használnál, ne vond be teljesen, csak csorgasd meg! Ami jól mutat a csokoládén: olajos magvak, kandírozott/aszalt gyümölcsök, szárított citrom- vagy narancskarika, dekorcukrok, jégcukor, csokoládéforgács – dermedés előtt szórd rá!
- Mogyorókrém: bevonhatod kb. 10 dkg lágy mogyorókrémmel, majd megszórhatod mogyoróval, csokoládéforgáccsal.
- Cukormáz: 30 dkg porcukrot 1 tojásfehérjével vízgőz felett, kevergetve sűrűsödésig melegíts, majd vond be vele a gyümölcskenyeret. Belekeverheted 1-1 kezeletlen narancs és/vagy citrom reszelt héját is.
- Diós/mandulás/mogyorós marcipán: 30 dkg natúr marcipánmasszába belegyúrsz 5 dkg darált olajos magot, majd porcukorral szórt felületen akkorára nyújtod, hogy be tudd burkolni vele a kevés lekvárral megkent gyümölcskenyeret. A leeső részekből készíthetsz golyót, szúrhatsz ki karácsonyi mintákat stb.
- Grillázs: 10 dkg kristálycukrot karamellizálj aranybarnára egy világos aljú edényben, keverj bele 10 dkg darált vagy durvára aprított diót, mákot, mandulát vagy mogyorót, majd terítsd szét vékonyan egy szilikonos sütőpapíron. Még melegen szúrhatsz ki belőle formákat, vagy megvárhatod, míg megdermed, és utána széttördelheted.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes