Recept a Nők Lapja Konyha archívumából.

A frissen sült kelt tészta egyaránt melengeti a testet és a lelket, Urbán Gábor ezért egy ráérős, hideg napokra való receptet ajánl. Mi ennénk reggelitől uzsonnáig!

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:

A tésztához: 25 dkg vaj/margarin | 22 dkg porcukor | 5 tojás | 1 dl tej | 3 dkg friss élesztő | 30 dkg liszt | 10 dkg darált mandula
A vaníliás krémhez: 4 dl tej | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor
A mandulás krémhez: 12 dkg vaj/margarin | 12 dkg cukor | 1 tojás | 2 dkg liszt | 12 dkg darált mandula
A tetejére: 5 dkg mandula | 5 dkg felezett dió

  1. A vaníliás krémhez összekeverünk 3 dl tejet a cukorral és vaníliás cukorral, forrásig hevítjük, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
  2. A mandulás krémhez robotgéppel kihabosítjuk a puha vajat/ margarint a cukorral, hozzákeverjük a tojást, végül a liszttel elkevert mandulát is. Félretesszük.
  3. A tésztához habosra keverjük a puha vajat/margarint a porcukorral, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat, a tejben feloldott élesztőt, majd a lisztben elkevert mandulát.
  4. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, megtöltjük a tésztával, a mandulás krémet egyenletesen elkenjük rajta, majd megszórjuk mandulával és felezett dióval.
  5. Készre sütjük 160 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, vízszintesen 2 lapba vágjuk, és megtöltjük a kihűlt, alaposan átkevert vaníliakrémmel.

Tipp: A friss élesztő helyettesíthető fél tasak szárított élesztővel is, amit a lisztben elkeverve adunk hozzá.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC | SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 8348 KCAL/EGÉSZ TORTA

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/11. lapszámában jelent meg.