Téli erdő, ajándékkártya, házikó – mézeskalács kezdőknek és haladóknak

Ki később, ki korábban, ám decemberre fordulva a legtöbben már elkezdjük az ünnepi készülődést, aminek a mézeskalácssütés a legtöbb családban elmaradhatatlan része.

Imádjuk, ahogy már a tészta összeállítása közben édes-fahéjas illat lengi be a lakást, sütés közben pedig csak fokozódik az élvezet, az élményt végül a mézeskalács díszítése koronázza meg. Mézest készíteni kiváló elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak, ráadásul – bár ma semmi, így a méz sem olcsó mulatság – figyelembe véve hosszú eltarthatóságát és azt, hogy mennyi klassz dolgot (lakásdíszt, gasztroajándékot, harapnivalót) lehet készíteni belőle, kifejezetten okos ötlet összeállítani egy nagy adag tésztát. Lássunk is neki! Nemcsak kiváló alaprecepteket hozunk, de a formázáshoz, díszítéshez is jócskán adunk tippeket. 

Mézeskalács házikók 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz,
  • 35 dkg vaj/margarin,
  • 30 dkg méz,
  • 3 tojássárgája,
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna,
  • nagy csipet só,
  • 3 teáskanál mézeskalácsfűszer

A díszítéshez:

  • fél-fél zacskó töltetlen kemény cukorka (narancssárga, sárga, piros, zöld),
  • 1 tasak díszítő cukormáz fehér,
  • néhány darab kis méretű cukorbot, dekorgyöngy stb.

A tésztához az alapanyagokat nagy tálba mérjük, alaposan összegyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és néhány órára, de inkább egész éjszakára hűtőbe tesszük (ilyenkor még ragacsos, de hűtés után formázható lesz).  Megrajzoljuk a házikók sablonját, különböző magasságú házikókat készítünk, mindegyikre vágunk ajtót, ablakokat. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, ráfektetjük a sablont, kivágjuk a házikókat (ebből a mennyiségből kb. 2 nagy, 3 közepes és 3 kicsi ház lesz, plusz néhány figura). Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire emeljük őket, egymástól kellő távolságra. A maradék tésztából szúrunk ki emberkét, fenyőt, rénszarvast stb., azokat is mellétesszük.  A tepsit 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 5 percig sütjük, míg a tészta kicsit felemelkedik. Ekkor a díszítéshez beleszórjuk a kivágott ablakokba, ajtókba a nyújtófával apróra tört kemény cukrot (annyit, hogy kitöltsék a darabok a lyukat), majd visszatoljuk a sütőbe, és további 7-10 percig sütjük, míg a cukor beleolvad, a mézeskalács pedig aranybarna lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. A cukormázzal tetszés szerint kidíszítjük a házikókat. A cukorbotot, cukorgyöngyöt is ezzel ragasztjuk rájuk. Hagyjuk teljesen megszáradni. Érdemes tálcán tárolni, mert a lakás párájától a cukorablakok egy idő után kiolvadhatnak. 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Mézeskalács ajándékkísérő kártya 

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt + a nyújtáshoz ,
  • 1 tojás + 1 tojás a kenéshez , 
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 4 evőkanál méz ,
  • 5 dkg porcukor,
  • 8 dkg lágy vaj/margarin ,
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

A tészta összes hozzávalóját mérjük tálba, majd gyúrjuk össze, csomagoljuk a tésztacipót fóliába, tegyük minimum 30 percre a hűtőszekrénybe. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 5-6 mm vastagra, szaggassuk ki keksz, házikó, csillag vagy kör alakú kiszúróval. Késsel felvághatjuk négyzetekre is. Pálcikával vagy szívószállal szúrjunk lyukat mindegyikre. 3 Sorakoztassuk a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a kissé felvert tojással, majd 180 C-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 15 perc alatt. Amint kihűlt, dekoráljuk díszítő cukormázzal, majd fűzzünk bele szalagot. 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Téli erdő mézeskalácsból 

Hozzávalók:

  • 1 adag mézeskalácstészta,
  • 1 adag díszítő cukormáz,
  • kb. 30 dkg fehér kristálycukor üvegenként,
  • 1 széles szájú, kb., 15-20 magas üvegedény,
  • szép szalag/madzag

A mézeskalács tésztáját a Mézeskalács angyalka receptjénél leírtak szerint elkészítjük, majd a hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtjuk, szarvas/őzike, fenyő, gomba, nyuszi, hóember formájú kiszúróval kiszaggatjuk. A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 10-12 perc alatt. Kihűlés után a díszítő cukormázzal dekoráljuk. Az üvegbe szórjuk a kristálycukrot, ebbe állítjuk a figurákat. Az üveg szájára szalagot vagy madzagot kötünk, a maradék mézeskalácsot pedig szép ajándékzacskóba csomagolhatjuk.

Recept és fotó: Nagy Tünde

És mi lesz a maradékkal? 

Sokan persze most legyintenek: akármilyen tartós is, napok alatt elfogy a mézeskalács. Másoknak viszont az a tapasztalatuk, hogy ilyentájt több helyről is érkeznek szállítmányok és január elején könnyen egy rakás még finom, de már megunt finomság között találhatja magát, aki nem falt eleget. Szerencsére a mézeskalács számtalan módon tovább használható, ha csak úgy már nem ennénk meg. Darabokra törve kiváló feltét lehet pohárkrém, tejbegríz, tejberizs tetején, apróra törve sajttorta alapja lehet, édes morzsaként pedig akár túrógombócot is hempergethetünk bele az egyébként unalmas januári napokon. 

Készítsetek saját kezűleg tartót a mézeskalácsoknak! Ez a cuki darab minden ünnepi asztalon jól mutat!

Kiemelt kép: Getty Images