Urbán Gábor receptje a Nők Lapja Konyha Desszert archívumából.

Nálatok is vannak olyan édességek, amik nélkül nincs karácsony? Viszont kicsit unod már a hagyományos recepteket, és kísérleteznél valami újjal? Akkor mindenképp érdemes lesz kipróbálnod Urbán Gábor mai finomságát!

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja | 15 dkg liszt
A töltelékhez: 4 dl tej | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg vaj/margarin | 1 (kezeletlen) citrom 5 dkg darált mák | 5 dkg darált dió
Az almapudinghoz: 2 dl almalé | 2,5 dkg cukor| fél kávéskanál őrölt fahéj | fél csomag vaníliás pudingpor
A szilvapudinghoz: 2 dl szilvalé (vagy 1 dl víz és 10 dkg magozott szilva botmixerrel pürésítve) | 2,5 dkg cukor| fél kávéskanál őrölt fahéj | fél csomag vaníliás pudingpor
A díszítéshez: porcukor| 1 darab alma

  1. Az almapudinghoz felforralunk 1 dl almalevet a cukorral és a fahéjjal, majd besűrítjük a maradék 1 dl almalében elkevert vaníliás pudingporral. Ugyanígy elkészítjük a szilvapudingot is. Félretesszük őket hűlni.
  2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzákeverjük a sárgájákat, végül hozzáforgatjuk a sütőporral és citromhéjjal elkevert lisztet.
  3. Sütőpapírral bélelt sütőlemezekre két darab, kb. 20×30 cm-es lapot kenünk a masszából. 170 °C-ra előmelegített sütőben laponként 6-8 perc alatt megsütjük. Ne száradjon ki, mert akkor törik.
  4. Az alagútformát (kenyérformát) kibéleljük átlátszó fóliával. A formába belehajtjuk az egyik piskótalapot, a felesleges részt levágjuk, félretesszük, ez lesz az alagút talpa. A másik lapból levágunk még két lapot, ami szintén megegyezik az alagút talpával.
  5. A töltelékhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, végül beleforgatjuk a citrom levét és reszelt héját. A krémet kettéosztjuk, az egyik felébe belekeverjük a darált mákot, a másik felébe a darált diót.
  6. Az összeállításhoz a piskótával bélelt formába rétegezzük a diós krémet. Befedjük egy piskótalappal. Sima csöves nyomózsákba töltjük a pudingokat, és hosszában egymás mellé felváltva csíkokat nyomunk belőlük. Ezt befedjük egy piskótalappal, rárétegezzük a mákos tölteléket, végül befedjük a harmadik lappal.
  7. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni, majd kiborítjuk a formából, és megszórjuk porcukorral. Almaszeletekkel díszíthetjük.

Tipp: A maradék piskótacsíkból készíthetsz egy mini piskótatekercset lekvárral, mogyorókrémmel.

ELKÉSZÍTÉS: 80 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 2×6-8 PERC
KALÓRIA: 426 KCAL/SZELET

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/03. lapszámában jelent meg.