Ünnepi reggelit készítenél a téli szünetben vagy éppen karácsony napján? Tóthné Libor Máriának mesés ötletei vannak, megéri kipróbálni a receptjét!
Hozzávalók 9 darabhoz:
A fűszeres borhoz: 3 dl száraz fehérbor | 1 rúd fahéj | 1 szem csillagánizs | 1 teáskanál vaníliaesszencia vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai | 2 szem kardamom | 2 szem szegfűszeg | 1 kis szelet gyömbér | 1-1 kis darabka narancs- és citromhéj.
A tésztához: fél dl langyos tej | 3 evőkanál cukor | 2,5 dkg friss élesztő | 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 1 mokkáskanál só | kb. 2,5 dl fűszeres bor | 1 tojás + 1 tojássárgája | 1 mokkáskanál őrölt fahéj | 1 mokkáskanál őrölt kardamom | 5 dkg puha vaj/margarin | 2 evőkanál szemes mák | 2 evőkanál kandírozott narancshéj.
A tetejére: 1 tojássárgája | 1-2 evőkanál tej
- A fűszeres borhoz a bort forráspontig melegítjük, beletesszük a fűszereket, letakarjuk. Kihűtjük, de jobb, ha pár órát állni hagyjuk.
- A langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a bort, a tojást, a tojássárgáját, a fahéjat és a kardamomot, a közben felfutott élesztőt és a puha vajat/margarin. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. A dagasztás legvégén a tésztába dolgozzuk a mákot és a kandírozott narancsot is. Amikor a tészta elválik az edény aljától, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük kb. 45 perc alatt.
- A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, 9 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, és fóliával letakarva ismét kelni hagyjuk 15 percig.
- A pihentetés után elfelezzük a gombócokat, majd mindkét darabot kb. 32-35 cm hosszúságúra sodorjuk. A két szálat gyengéden belisztezzük, és egymással keresztezve megfonjuk. Végül karikába hajlítjuk, sütőpapíros tepsire fektetjük. A 9 perec két tepsin fér el kényelmesen.
- A megformázott péksüteményeket letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, vékonyan megkenjük a megkelt pereceket. A tepsiket egymás után a forró sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 2×25 PERC
KALÓRIA 386 KCAL/DARAB
Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes