Pillanatok alatt megvan, sőt még a sütőt se kell bekapcsolni hozzá: szupergyors receptet mutatunk az ünnepi vendégváráshoz.
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
A tésztához: 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 evőkanál porcukor + a szóráshoz | nagy csipet só | fél csomag sütőpor | 1 közepes (M-es) tojás | 1,5 dl tejföl | 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez
A szószhoz: 10 dkg étcsokoládé | fél dl víz | fél dl rum
- A tésztához a lisztet keverjük el tálban a porcukorral, a sóval és a sütőporral. Adjuk hozzá a tojást, a tejfölt és az olajat. Keverjük simára a tésztát, és lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2,5 cm vastagra.
- Kis karimájú pohárral (pl. pálinkáspohár) szaggassunk belőle mini fánkokat, majd ezeket bő, közepesen forró olajban, több részletben 1-2 perc alatt süssük aranybarnára. Szépen felfújódnak. Konyhai papírtörlőre szedve itassuk le a felesleges olajat.
- Készítsünk belőlük kínálótálra koszorút, vagy halmozzuk gúlába. Porcukorral szórjuk meg. (A koszorúhatáshoz szórhatunk rá gránátalmamagot és mentaleveleket is.)
- A szószhoz a csokoládét törjük apróra, adjuk hozzá a vizet és a rumot, vízgőz felett olvasszuk meg, ezzel kínáljuk a fánkot.
Elkészítés: 40 perc
Kalória: 75 kcal/darab
Recept és fotó: Vrábel Kriszta