Karácsony táján mindenki hajlandó egy kicsit többet tevékenykedni a konyhában, és szeretne gyönyörű, ellenállhatatlan desszerteket az ünnepi asztalra tenni. Próbáld ki Urbán Gábor isteni receptjét, és tuti, hogy a hatás nem marad el (itt pedig vicces tesztünkből azt is kiderítheted, hogy milyen torta illik hozzád leginkább)!
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához: 30 dkg vaj/margarin | 25 dkg porcukor | 5 tojás | fél csomag sütőpor | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 1 teáskanál mézeskalácsfűszer | 35 dkg liszt | 10 dkg durvára vágott dió | 10 dkg aszalt sárgabarack
A díszítéshez: 1 tojásfehérje | 25 dkg porcukor + a szóráshoz | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | néhány szál friss rozmaring | 3-5 darab mandarin | pár szem szeder | 1 evőkanál liofilizált málna
- A tésztához a puha vajat/margarint a porcukorral kihabosítjuk, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, végül beleforgatjuk a sütőporral, narancshéjjal és fűszerrel elkevert lisztet. Beleforgatjuk az aprított diót és a felkockázott sárgabarackot.
- A masszát kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában egyenletesen elkenjük. 160 ºC-ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
- A díszítéshez a tojásfehérjét a cukorral vízgőz fölött kevergetve sűrűre melegítjük, hozzákeverjük a citrom reszelt héját és bevonjuk vele a torta tetejét úgy, hogy lecsorogjon az oldalán. Tálalás előtt friss rozmaringgal, mandarinnal, szederrel, liofilizált málnával díszítjük a képen látható módon. Porcukorral szórva tálaljuk.
Elkészítés: 30 perc
Sütés: 50-55 perc
Kalória: 6801 kcal/egész torta
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes