Urbán Gábor receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Van néhány olyan vendégváró sütemény, ami nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony – ki ne várná lelkesen a hókiflit, a lekváros linzert vagy éppen a zsidó konyha egyik kedvencét, a rugelachot? Ha időt szeretnél spórolni, ugyanabból a tésztából háromféle aprósüteményt is készíthetsz – nekünk most a hókiflire esett a választásunk, de linzert és rugelachot és készíthetsz belőle, ha szeretnél.

Hozzávalók 40-45 darabhoz:

A tésztához: 10 dkg vaj/margarin | csipet só | 35 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1,5-2 dl tej| 5 dkg cukor | 2 dkg friss élesztő | 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 40 dkg cukrozott gesztenyemassza | 2-3 evőkanál rum | kb. 1 dl tej
A díszítéshez: 10-15 dkg étcsokoládé | 2-3 evőkanál olaj

  1. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint, a sót és a lisztet, majd a hideg tejben feloldott cukorral, élesztővel és tojással sima tésztává gyúrjuk. A befóliázott tésztacipót 15-20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A töltelékhez kikeverjük a gesztenyét a rummal és a tejjel (annyi tejet adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk), nyomózsákba töltjük.
  3. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vastag, 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással. A nyomózsákból vékony csík gesztenyetölteléket nyomunk a hosszabbik széléhez, egyszer áthajtjuk a tésztát, majd levágjuk. Ezt a műveletet kb. még 4-szer megismételjük. Az így kapott rudakat 5-6 cm-es darabokra vágjuk.
  4. A rudakat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 12-14 perc alatt. Kihűtjük.
  5. A hideg rudak végeit a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéba mártjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 12-14 PERC
KALÓRIA: 99 KCAL/DARAB

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/03. lapszámában jelent meg.