Pénztárcakímélő karácsonyi ebéd: kéksajtos, fűszeres édesburgonyakrémleves dióval, krutonnal

Az idei ünnepi bevásárláskor valószínűleg mindannyian alaposan átgondoljuk majd, mennyit költünk a karácsonyi menü alapanyagaira.

Hernyák Tomi igyekezett viszonylag kedvező áron beszerezhető hozzávalókból ínyenc finomságot alkotni. Íme!

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg édesburgonya | olívaolaj | 20 dkg vöröshagyma | 5 dkg vaj | 5 dkg kéksajt (pl. márványsajt) | csipet őrölt fahéj | 1 evőkanál méz | só, bors | 2 dl főzőtejszín | 5 dkg dióbél | 20 dkg kenyér

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, kiolajozott tepsire szórjuk, enyhén megsózzuk, a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal. A hagymát is meghámozzuk, felcikkezzük, az édesburgonya mellé tesszük. A tepsit 200 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt megsütjük a zöldségeket.
  2. A sült zöldségeket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a kéksajtot, a fahéjat, a mézet, enyhén borsozzuk, sózzuk, összeturmixoljuk. Lábosba borítjuk, felöntjük 6 dl forró vízzel és a tejszínnel. Összeforraljuk, és lehúzzuk a tűzről.
  3. Száraz serpenyőben, alacsony lángon megpirítjuk a dióbelet, enyhén megsózzuk. Egy másik serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon 5-6 percig pirítjuk a kockacukor méretűre darabolt kenyeret. Ezt is megsózzuk. A levest tányérokba szedjük, megszórjuk a ropogós kenyérkockákkal és a pirított dióval.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 20-25 perc
Kalória: 553 kcal/adag

Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: László Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/12. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.