Ha nálatok rizs is volt az asztalon, és ti is úgy voltatok vele, hogy nehogy ne jusson alapon kicsit többet főztetek a kelleténél, nektek szól mai újrahasznosítós cikkünk. Olyan ötleteket hozunk, amik megvalósításához még méricskélésre sincs szükség, mert bátran lehet kreatívnak lenni az elkészítésükkor. Itt az ideje elővenni a hűtőben tologatott, szomorú ábrázatú rizzsel teli tálat, és nekilátni valami finomságot komponálni belőle!
1. Frittata rizzsel
Bár legtöbbször krumplival, egyes olasz régiókban spagettivel készül ez az omlett-vagy lepényféle, a frittata rizzsel is tökéletesen jól működik: egy adag maradék rizs és személyenként két felvert tojás mellé jöhet ízlés szerint gyakorlatilag bármi, amit szívesen felhasználnánk a hűtőből vagy a kamrából. A reggelire, de egy salátával társítva ebédre vagy vacsorára is kiválóan alkalmas fogás elnyel minden maradékot zöldségtől húson át egészen a kész, de el nem fogyasztott rizsig. Melegíts kevés olajat, azon piríts át kevés hagymát, fokhagymát, majd add a serpenyőben sistergő keverékhez a frittattában eltüntetni kívánt alapanyagokat is, hogy azokat is megpirítsd kicsit. Közben verd fel a tojást, (adhatsz hozzá kevés tejszínt is, de enélkül is működik), majd öntsd a keverékre. Kevergetés nélkül pirítsd addig, míg kicsit szikkadni kezd, majd előmelegített 180 fokos sütőben süsd készre.
2. Tortilla, burrito és társai
Végy egy tortillalapot és tüntess el benne mindent, amit csak szeretnél – szól a konyhai alapvetés. A készen kapható lapok (ne bontsuk most ki, mi az autentikus elnevezése ezeknek, mert mérettől, állagtól függően sokféle, amit itthon egyezményesen tortillának hívunk) nagyon nagy segítséget jelentenek, amikor nincs ötlet főzni, vagy van mindenféle maradék, amelyek egymás mellé halmozva nem néznének ki jól, egy tekercsben vagy hajtványban viszont máris megkapó a sokféleségük. Serpenyőben melegíts át egy tortillalapot, egy másikban pedig a beletöltendő rizst és az ízlésed szerinti tölteléket: babot, húst, zöldségeket forrósítsd át. Pakold meg a lapot a keverékkel, szórd meg reszelt sajttal tekerd fel, vagy hajtsd csak félbe és így is piríts rá még egy kicsit. Tejfölt és valamilyen paradicsomos salsát tálalva mellé senkinek nem marad hiányérzete – neked pedig felesleges főtt rizsed.
3. Arancini
Az olaszok nemcsak reggeli omlettben jók, street foodban is verhetetlenek: az odalátogatók egyik kedvence a költséghatékony, ugyanakkor isteni arancini, azaz rizsgolyó. A főtt rizsből készített, majd panírozott és olajban kisütött golyók vagy érdekes formájú kúpok minden sarkon kaphatók, az pedig, hogy mit teszünk bele az alapokon (főtt rizs, sajt, fűszerek) túl, tulajdonképpen a fantáziánkra van bízva. Itt se bajlódjunk méricskéléssel: induljunk ki abból, mennyi rizst szeretnénk új életre kelteni, ezt fűszerezzük és ehhez adjunk annyit tojást, amivel még jó formázható, nem túl lágy golyót kapunk. Egy dologra érdemes figyelni: ami máskor előny, itt nem az, ezért arancinit ne a legpergősebb basmati rizs maradékából készítsünk. Abból ugyanis épp az ehhez nélkülözhetetlen ragadósság hiányzik, jobban járunk tehát az aprószemű, pláne rizottó vagy sushirizzsel. A panírozott golyókat forró olajban süssük ki, majd kínáljunk melléjük fűszeres paradicsomszószt: üdítő fogás lesz a sok nehéz, magyaros étel után.
4. Bibimbap
A különböző, ragyogóan színes Buddha-tálakat (amikor is egy mélyebb tálba csinosan egymás mellé rakunk mindent, mi szem-szájnak ingere: zöldséget, húst, gabonát), már sokan ismerik, a koreai verziót, a bibimbapot viszont kevesebben, pedig ez is tökéletesen működik, és olyan, mintha éppen a maradékok eltüntetésére találták volna fel. A hab a tortán, hogy épp a főtt rizs az egyik elmaradhatatlan kelléke, amiből nekünk most ugye pont elég sok van. Az eljárás itt is hasonló, mint egy Buddha-tál megkomponálásánál: tarts rovancsot a hűtőben, nézz körül, mit lehetne a rizs mellé pakolni és csinos kis utcákba rendezni. Más maradék köretek, húsok, savanyúság, friss zöldség, tojás mind jöhet, nemhogy nem vesznek össze, de fel is erősítik egymás ízért. Tálalj mellé ízesített szójaszószt, vagy egyéb, neked szimpatikus öntetet, hívd meg barátaidat – nem kell tudniuk, hogy nem is annyira hipszter, mint inkább takarékos háziasszony vagy.
5. Rizses stir fry
A kicsit egzotikus név egy végtelenül egyszerű ételt rejt, amit maradékok nélkül is sokan készítenek. Sokféle, forró serpenyőben, még inkább wokban ressre pirított zöldség, esetleg hús kell hozzá, tésztával és rizzsel is remek: az egyes elemek összhangjáról az összesütés, és némi szójaszósz gondoskodik. Hevíts olajat kedvenc serpenyődben vagy wokban, piríts fűszereket – minél egzotikusabb, annál jobb, de köményes-borsosan is működni fog, add hozzá a pirítandó zöldségeket, húsokat (ezek is lehetnek maradékok, ilyenkor csak áthevítésre van szükség), majd jöhet a rizs és végül a szójaszósz. Pár pillanat alatt fenséges és kiadós és ráadásul fenntartható vacsorátok lesz.
Fontos: a maradék rizst mindig megfelelően, lefedve és a hűtőben tárold, 1-2 napnál ne tovább. Az éjjelre a konyhapulton felejtett rizs fogyasztása nem minden esetben biztonságos, a hűtőben 1-2 napot várakozó viszont – kutatások szerint – jót tesz a bélműködésnek is.
Kiemelt kép: Getty Images