Bár számomra majdnem ismeretlen a maradék krumplipüré fogalma – ugyanis magában is annyira szeretem, hogy ritkán marad belőle – tény, hogy sok háztartásban hegyekben áll ilyenkor. Az ember egyébként sem szeret ételt kidobni, az a lehetőség viszont, hogy az ezer forintos vajak időszakában a kukában végezze egy jól sikerült püré, kifejezetten hátborzongató eshetőség.
Szerencsére nem kell, sőt, nem is szabad elpazarolnunk ezt a finomságot még akkor sem, ha kicsi ráuntunk az ízére. Több izgalmas módon újrahasznosítható ugyanis. Néhány bevélt újrahasznosítási módot most mi is mutatunk, teret hagyva a kreativitásnak is. (A maradék rizs újrahasznosításához itt adtunk tippeket, ötleteket – a szerk.)
Pásztorpite
Angolszász országokban nagy hagyománya van ennek az igazán házias és kiadós fogásnak, aminek a lényege, hogy egy húsos (újabban persze vega avagy vegán) ragut temetünk egy krémes-krumplis réteg alá, összesütjük, a végén így egy igazán szaftos és házias finomságnak örülhetünk. Jó hír, hogy a maradék krumplipüré tökéletes ehhez az ételhez, és az alatta megbúvó ragut is sokféleképpen értelmezhetjük. Készülhet vegetáriánus módra (jó, ilyenkor ne emlegessük a névadó pásztorokat), vagy keleties, akár magyaros fűszerezéssel, több zöldséggel… Nem tilos a már kész krumplipürébe sajtot reszelni és úgy sütni sem, de gazdagíthatjuk plusz tojássárgája hozzáadásával is. Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, ha pásztorpitét készítünk, egyszerűen készítünk mutatós és finom ételt.
Gnocchi
Kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint egy jól sikerült házi gnocchi és szerencsére senki nem tiltja meg, hogy olaszos házi galuskánkat már kész püréből készítsük, megspórolva ezzel az előkészítés hosszadalmasabb részét. Adjunk annyi lisztet és tojást a krumplipürénkhez, aminek a segítségével formázható tésztát kapunk, sodorjuk előbb hosszúra, majd vágjunk belőle körülbelül kétcentis darabokat, villánk segítségével lapítsuk meg egy picit (ezzel nemcsak laposabb, de csinosan csíkos is lesz és a rákerülő szósz is jobban ragaszkodik majd hozzá), majd mehet is a forró vízbe, ahol villámgyorsan elkészül, és pesztóval, valamilyen paradicsomszósszal esetleg egyszerűen vajjal és parmezánnal isteni fogás válik majd belőle.
Colcannon
A colcannon az írek egyik kedvenc burgonyás fogása, ami ráadásul ezerféleképp variálható és kis rafinériával akár főétellé is varázsolhatja a már megunt krumplipürét. Kész pürénket dúsítsuk zöldségfélékkel (az írek káposztával vagy kellel szeretik, kövessük a példájukat, vagy olvassunk ki leveles spenótot, pároljunk apróra vágott répát, zellert és keverjük a már kész krémbe). A keveréket szedjük egy mélyebb tálba, locsoljuk meg kevés vajjal, és tálajuk például buggyantott, vagy tökéletesre főtt lágy tojássa a tetején. Nemcsak vegetáriánusok lesznek odáig érte, és nemcsak Írországban ismert hasonló étel, a hollandok is szívesen fogyasztanak egy hasonló módra készült, tojással dúsított pürét.
Krémes leves
Fogadjunk, hogy nem gondoltál még a krumplipüré levesként történő újrahasznosítására! Pedig ha némi alaplével főzöd fel a krémes pürét, majd kevés (akár növényi) tejszínt adsz hozzá, felturbózod némi szerecsendióval és borssal, nagy valószínűséggel életed krémes burgonyalevesét kapod majd meg a végén. Mitől is lenne rossz, amikor csupa minőségi és nemes alapanyag van benne, nem igaz? A tetejére pirított bacon vagy épp kolbászcsipsz dukál, vegákat pedig valamilyen magszórással tehetünk elégedetté. Soha rosszabb másodvirágzást, nem igaz?
Villámgofri
Ha van otthon gofrisütőd, minimális erőfeszítéssel készíthetsz szuper vacsorának vagy reggelinek valót is a maradék püréből. Adj hozzá némi reszelt sajtot és ha túl folyós lenne, egy kis lisztet is, ízesítsd, majd vegyél ki belőle kisebb gombócnyi adagokat és sütsd meg előzetesen beolajazott gofrisütőben. Olyan lesz, mint egy apró lángos, csak sokkal-sokkal jobb, ráadásul készítése után nem kell napokig olajszagon feküdnie a családnak sem. Az igazán profik szendvicsalapnak használják a gofrisütőben sült lapokat, érdemes ezt is kipróbálni!
Kiemelt kép: Getty Images