A TikTok szépsége abban rejlik, hogy sose tudhatjuk, mit dob ki a gép, pontosabban az algoritmus: táncos trendet, viccesen viselkedő kiskutyát, sminktrükköt, takarítási praktikát, utazós napi vlogot vagy éppen ínycsiklandó ételt. A közösségi oldalon virálissá váló receptekben egyébként maximálisan megbízhatunk: hétköznapi emberek készítették el őket, sehol egy ételstylist vagy retusőr, ezek a fogások tényleg úgy néznek ki, mint a képeken. Jellemzőjük, hogy gyorsan és egyszerűen megvalósíthatóak, így aztán nem csoda, hogy a fél világ – az a fele, amely regisztrált a TikTokra – odáig van értük. És hogy melyek is voltak a legnépszerűbbek 2022-ben?
Sütőben sült fetás-paradicsomos tészta
Ez a recept 2021-ben kezdett terjedni a TikTokon, de olyan szuper, hogy még 2022-ben is ez volt az egyik legnépszerűbb fogás a videómegosztón – nagyjából 1,1 milliárd megtekintéssel.
Hozzávalók:
- fél kiló koktélparadicsom
- 125 milliliter extraszűz olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 20 deka feta
- 28 deka száraztészta (például fussili vagy penne)
- 5 gerezd meghámozott fokhagyma
- 1 marék vékony csíkokra vágott friss bazsalikom
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A paradicsomot és a fokhagymát beletesszük a tepsibe, ráöntjük az olívaolajat, és néhány csipet sót, illetve borsot szórunk rá. A fetát a tepsi közepére helyezzük, majd betoljuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg a paradicsomok meg nem pirulnak, a sajt pedig olvadtnak nem tűnik. Ez nagyjából fél óra.
- Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük.
- Amint kivesszük a tepsit a sütőből, ráöntjük a friss bazsalikomot és a főtt tésztát, és összeforgatjuk az egészet. Azonnal tálaljuk.
Tésztachips
A fetás-paradicsomos tésztával holtversenyben az élen végzett (szintén 1,1 milliárd megtekintéssel) a tésztachips – talán mert ez is rettentő egyszerűen összedobható. Szuper nassolnivaló sorozatnézéshez.
Hozzávalók:
- 20 deka kis méretű száraztészta (például szarvacska vagy farfalle)
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
- 2 deka reszelt parmezán
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A tésztát lobogó, sós vízben al dentére (vagyis picit keményre) főzzük.
- A leszűrt tésztát egy tálba tesszük, összeforgatjuk az olajjal, a fűszerekkel és a parmezánnal.
- A tésztát sütőpapírral bélelt tepsin eloszlatjuk, majd 18-20 percig sütjük, hogy szép aranybarna színt kapjon. Pesztóval, sajtszósszal, salsával vagy hummusszal is tálalhatjuk.
Avokádótoast
A dobogó legalsó fokán az avokádótoast végzett 839 millió megtekintéssel. Mert bár ez a csinos pirítós évek óta szereplője a brunchoknak, a TikTok megmutatta, milyen sok lehetőség rejlik még benne. Tálalhatjuk tojással, zöldségekkel, mézzel, lazacszeletekkel, pirított tökmaggal…
Hozzávalók:
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, megpirítva
- 1 avokádó, felszeletelve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- só
- 1 csipet chilipehely
Elkészítés:
- Az avokádószeleteket a kenyérre halmozzuk, és egy villával kissé összetörjük.
- Locsolunk rá olajat és citromlevet, majd sóval és chilivel fűszerezzük. Kedvünk szerinti feltéttel tálaljuk.
Bögresüti
A kilencvenes években nagyot mentek azok a receptek, amelyekhez nem dekában voltak megadva az alapanyagok, hanem bögrében. A TikTok bögresütije azonban még ennél is egyszerűbb, hiszen itt a bögrében történik a készítés és a sütés is – és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Nem csoda, hogy 711 millióan voltak kíváncsiak ezekre a videókra. Nézzünk egy alapreceptet!
Hozzávalók:
- negyed csésze finomliszt
- negyed csésze cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 3 evőkanál tej
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál víz
- pár csepp vaníliakivonat
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat egy mikróálló bögrében összekeverjük, majd beleforgatjuk a többi összetevőt is.
- A bögrét betesszük a mikrohullámú sütőbe, és nagyjából másfél-két perc alatt készre sütjük a sütit.
Zabkása
Egyéjszakás zabkása, másnapos zabkása, éjjeli zabkása – sokféleképpen fordítják magyarra az overnight oats nevű ételt, de mindegy is, hogy nevezzük, ez egy isteni, egészséges reggeli! Ebben az évben 706 millióan tekintették meg a róla készült videókat, titka abban rejlik – az avokádótoasthoz hasonlóan –, hogy jól variálható.
Hozzávalók:
- 6 deka zabpehely
- 10 evőkanál forrásban lévő víz
- 2 evőkanál joghurt vagy tej
- fél banán, összetörve
- cukor, méz vagy édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
- A zabot beletesszük egy tálba, ráöntjük a forró vizet, keverünk rajta egyet, majd pár percig állni hagyjuk, hogy megszívja magát.
- Ha ez megtörtént, hozzákeverjük a többi hozzávalót, és csatos üvegbe öntjük az egészet.
- Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap reggel pedig már fogyaszthatjuk is.
Kiemelt kép: Getty Images