Vannak olyan főzelékek, amiket sokan évtizedek óta, az iskolai menzán szerzett élmények miatt nagy ívben elkerülnek – egy apró csavarral azonban felülírhatjuk a kellemetlen emlékeket. Próbáld ki te is Nagy Tünde tuti receptjét!
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma | 4 evőkanál olívaolaj | 2 gerezd fokhagyma | 2 teáskanál pirospaprika | 1 kg (mirelit) vajbab | só, frissen őrölt bors | 2 dl tejföl | 1 nagy csokor petrezselyem | 40 dkg (mirelit) zöldhüvelyű bab | 12 dkg szeletelt bacon
- A finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk kevés olívaolajon, hozzáreszeljük a fokhagymát is, megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a vajbabot, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el, puhára pároljuk.
- Kiszedünk belőle 2 merőkanálnyit, leturmixoljuk, majd visszasűrítjük vele a főzeléket. Sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a tejfölt, összemelegítjük, és az aprított petrezselyemmel ízesítjük.
- A zöldhüvelyű babból 6-8 darabot összefogunk, körbetekerjük 1-1 szelet szalonnával. Kerámiatálba (tepsibe) fektetjük, 20 perc alatt 180 °C-os sütőben megsütjük. A főzelék mellé kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 474 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde