Míg a rutinos veganuározók már csípőből állnak elő a jobbnál jobb zöldséges receptekkel, mások teljesen tanácstalanok: mégis miféle zöldséghez lehet ilyenkor hozzájutni? Sokkal többhöz, mint gondolnánk, még akkor is, ha józan eszünkre hallgatva ellenállunk a ki tudja honnan importált avokádónak, uborkának, jégsalátának. Az évnek ebben a szakaszában elérhető hazai finomságokból (burgonya, cékla, gyökérzöldségek, tökfélék, retekfélék, karfiol, brokkoli, káposztafélék) rendkívül változatosan lehet főzni. Ha pedig újítókedvünkhöz jár esetleg egy jól felszerelt kamra is, némi eltett lecsóval, vagy ha tartunk otthon száraz, mirelit vagy konzerv hüvelyeseket, kifejezetten izgalmasan ehetünk januárban is. Három egyszerű receptet hozunk, amivel garantáltan feltölhetők a lemerülőben lévő vitaminraktárak.
Csirkés, tésztás minestrone
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg csirkecombfilé
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg burgonya
- 10 dkg póréhagyma
- 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (1 konzerv)
- só, frissen őrölt bors
- 20 dkg brokkoli
- 15 dkg orsótészta
Fazékban hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat, dinszteljük rajta puhára az aprított vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát, végül dobjuk rá a felkockázott csirkehúst, a majoránnát, pirítsuk át. Adjuk hozzá a brokkoli kivételével az összes megtisztított, felkockázott zöldséget és a felkarikázott pórét. Pároljuk össze 4-5 perc alatt a zöldségeket, majd öntsük fel a hámozott paradicsommal és 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 30-35 percen át a levest. Adjuk hozzá a brokkolit és a tésztát, forraljuk ezzel is 10 percet.
Zöldségpecsenye egyszerűen
Hozzávalók négy személyre:
- 2 kis cékla
- 2 kisebb édeskrumpli
- 2 kis répa
- 1 negyed lilakáposzta
- 2 fehérrépa
- 2 fekete retek
- 2 dl olaj
- fűszerkeverék (paprika, római kömény, só, bors, fokhagyma)
A zöldségeket tisztítsuk meg, az olajat keverjük össze a fűszerkeverékkel, majd forgassuk meg benne a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket. 180 fokos sütőben alufólia alatt körülbelül egy órát süssük, majd a fóliát levéve a legmagasabb hőfokon további 15–20 percet pirítsuk őket. Magában vagy rizzsel is fogyasztható.
Téli lecsó mozzarellával
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 40 dkg színes kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor bazsalikom
- csipet római kömény
- 25 dkg mozzarella sajt
Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük puhára kevés olívaolajon, majd adjuk hozzá a kicsumázott, csíkokra vágott paprikát és a zúzott fokhagymát. 10 perc alatt pirítva pároljuk puhára a paprikát, majd adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot. Nagy lángon süssük össze a keveréket, sóval, frissen őrölt borssal, római köménnyel ízesítsük. Keverjük el benne a finomra aprított bazsalikom felét. A mozzarellát vágjuk szeletekre, sózzuk meg, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg a maradék aprított bazsalikommal. Tálaljuk a lecsóval.
Vitaminbomba extra!
Nem csak főétkezéseinkkor támogatják szervezetünket a szezonális, hazai zöldségek: néhányan közülük legalább olyan gyógyerőről tesznek tanúbizonyságot, mint az egzotikus gyömbér vagy kurkuma! A kevébé ismert fekete retek például ezekben a napokban a nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető, és szerény külseje ellenére sokoldalúan felhasználható zöldségről van szó, ráadásul illóolajai segítenek a légutak tisztításában is, amire ilyentájt nagy szükség lehet.
A fekete retekből kiváló gyógyszirupot készíthetünk:
egyszerűen vágjuk le a tetejét, vájjunk a belsejébe mélyedést és töltsük fel mézzel. Egy éjszakányi álldogálás után erőteljes ízű, nátha és köhögés elleni szirupot kapunk, ami a különféle mesterséges alapú köptetők alternatívája lehet. A fekete retekkel csak az érzékeny epéjűeknek kell vigyázni, ők csak egészen kis adagokkal kezdjék a kísérletezést, mert számukra megterhelő lehet ennek a zöldségnek a fogyasztása.
Kiemelt kép: Getty Images