Érdekes lenne megtudni, hányan fogadták meg január elején, hogy idén egészségesebben fognak élni, nem esznek (annyi) édességet, és leadnak néhány kilót a nyári bikiniszezon kezdetéig. Fogadalmak ide vagy oda, ezzel a bombabiztos recepttel tuti, hogy nem nyúlsz mellé!
Hozzávalók 8-10 szelethez:
4 közepes (M-es) tojás | 10 dkg cukor (vagy eritrit/nyírfacukor) | 20 dkg natúr joghurt | 10 dkg natúr krémsajt | 20 dkg túró | 4 dkg zabliszt | 4 dkg fehér liszt + a formához | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | vaj/margarin a formához Az öntethez: 1 púpozott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 csapott evőkanál keményítő | 5 dkg cukor (vagy eritrit/nyírfacukor) | 2 dl víz | 1 (kezeletlen) narancs | csipet só
- Elektromos habverővel verjük habosra az egész tojásokat a cukorral/édesítőszerrel együtt. A joghurtot és a krémsajtot botmixerrel keverjük a túróba. Adjuk a tojáshabhoz, majd forgassuk bele a liszteket és a reszelt citromhéjat.
- Simítsuk a tésztát vajjal kikent, liszttel szórt, 20-22 cm átmérőjű tortaformába. Süssük készre (legyen remegős a közepe) körülbelül 45 perc alatt 180 ºC-ra előmelegített sütőben. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és tegyük hűtőszekrénybe tálalásig.
- Az öntethez a kakaóport a keményítővel és a cukorral/édesítőszerrel lábosban keverjük el. Fokozatosan, csomómentesre keverve adjuk hozzá a vizet, a narancs reszelt héját és kifacsart levét, csipet sót. Forráspontig melegítve, kevergetve sűrítsük be a krémet. Ha túl sűrű, kevés vizet adjunk még hozzá. A tortát a csokoládéöntettel megcsorgatva tálaljuk.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta