Terei-Vigh Krisztina receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Laktató, vitaminban gazdag fogásokat varázsolhatunk az asztalra, ha olyan egytálételeket főzünk, amelyekben a húson kívül többféle zöldség is van. Íme:

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg) | 1 fej vöröshagyma | 2 gerezd fokhagyma | 2-3 evőkanál olaj | 50 dkg darált sertéshús | só | 3 teáskanál őrölt római kömény | késhegynyi őrölt kurkuma és Cayenne-bors | 15 dkg rizs | 4 dl tejföl | 15 dkg trappista sajt, reszelve

  1. A kelkáposztát enyhén sós, forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg könnyen le tudjuk választani a leveleket a torzsáról (kb. 5 perc). A leveleket leszedjük, lecsepegtetjük. A szárak vastag részét kivágjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és megpároljuk az olajon. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, 10 percig pirítjuk. Közben sós vízben megfőzzük a rizst is, leszűrjük.
  3. Összeállítjuk az ételt: egy nagyjából 30×20 cm-es hőálló, magas falú tepsi vagy jénai üvegtál alját kibéleljük kelkáposztalevelekkel (kb. a felével), majd ráhalmozzuk a rizst és a darált húst. Befedjük a maradék kelkáposztalevéllel. A tejföllel megkenjük a tetejét, megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt összesütjük.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 588 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/01. lapszámában jelent meg.