Fasírtot, húsgolyót vagy húspogácsát készíteni kifejezetten gazdaságos, mert kicsit kevesebb hús felhasználásával lakathatjuk jól vele a családot. Mindegy, hogy épp prézlit, zöldségeket, esetleg lisztet adnak a darált keverékhez, kiadós lesz a végeredmény úgy, hogy – főleg az apróbb méretű golyókat – felnőttek és gyerekek is szeretik, sőt azok az idősek is megbirkóznak vele, akiknek egy sülttel már meggyűlik a bajuk. Hab a tortán, hogy a fasírt másnap is jó, sőt sokak szerint másnap jó igazán.
Az aprított hozzávalókból készülő golyó emellett nemcsak hússal működik. A vegetáriánus és vegán életmód egyre szélesebb körű elterjedésével ma minden korábbinál népszerűbbek a zöldségfasírtok, csicseriborsó alapú falafelek, vagy húspótlóval készülő golyók is. Ma három izgalmas verziót (mondhatni a legjobb fasírt recepteket): egy húsimádót, egy sajtosan izgalmasat és egy zöldségalapút hozunk, hogy senki se maradjon éhesen.
Marhafasírt grillzöldséges humusszal és lepénykenyérrel
Hozzávalók 4 személyre:
a humuszhoz:
- 50 dkg kápia paprika
- 15 dkg cukkini
- 5 dkg fehér szezámmag
- 20 dkg csicseriborsó (főtt, konzerv)
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 1 mokkáskanál frissen őrölt római kömény
- só, frissen őrölt bors
- fél citrom leve
- 1 evőkanál szezámmagolaj (helyettesíthető olívaolajjal)
A fasírthoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A lepényhez (8 darabhoz):
- 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 teáskanál só
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 2 evőkanál olívaolaj
- kb. 2 dl víz
A megmosott paprikákat és a cukkinit (egyben) helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 250 C-os sütőben kb. 25 percig, majd tegyük tálra, és fedjük le alufóliával. Hagyjuk hűlni. (Grillen is megsüthető, úgy is nagyon finom lesz.) A szezámmagot száraz serpenyőben – azaz zsiradék nélkül – enyhén pirítsuk meg. Tegyük botmixer táljába a lecsöpögtetett csicseriborsót, a pirított szezámmagot, a megpucolt paprikahúst, a hámozáskor lecsöpögött édes levét, a darabolt cukkinit, majd az egészet turmixoljuk krémesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjük hozzá a natúr joghurtot, ízesítsük a római köménnyel, sóval, frissen őrölt borssal, citromlével, szezámolajjal. (Ha sokkal előbb készítjük el, tegyük hűtőbe.) A fasírthoz a darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a szódabikarbónát, sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Dolgozzuk össze a húsmasszát, hagyjuk 30 percet állni, majd olajos kézzel formázzunk diónyi gombócokat belőle.
Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 210 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre (10 perc után érdemes megforgatni őket). A lepényhez a lisztet a sóval és az élesztővel keverjük el. Adjuk hozzá a joghurtot és az olajat, majd fokozatosan kb. 2 dl vizet. Gyúrjunk belőle lágy tésztát, dagasszuk simára, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Osszuk a tésztát 8 részre, formázzunk gömböket, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastag, lapos korongoknak. Hagyjuk pihenni 10–15 percet, majd izzó parázs felett (vagy zsiradék nélküli serpenyőben) süssük készre oldalanként 3–4 perc alatt. Ne süssük túl erős parázson! Kínáljuk a fasírtokat a humusszal és a lepénykenyérrel.
Cheddar sajtos fasírt köményes kelbimbóval
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg darált sertéslapocka
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás
- 30 dkg cheddar sajt
- olaj a sütéshez
- 1 kg kelbimbó
- 1 evőkanál egész kömény
A darált húst alaposan összegyúrjuk sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemmel és a tojással. A sajtot 2×2 cm-es darabokra kockázzukfel. A darált húsból gombócokat formázunk, mindegyik közepébe nyomunk egy-egy sajtkockát. Kissé kilapítjuk, hogy korong legyen, majd kevés olajon mindkét oldalát szép barnára sütjük. A kelbimbókat félbevágjuk, lobogó sós vízben leforrázzuk, leszűrjük. Forró olajon, az egész köménnyel alaposan átpirítjuk. A fasírtot a kelbimbóval tálaljuk.
Sajtos karfiolfasírt BBQ-mártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg karfiol
- 1 tojás
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg félkemény sajt
- só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál mustár
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj a sütéshez
A mártáshoz:
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 1 dl paradicsomszósz
- fél dl fehérborecet
- fél dl Worcester-szósz
- 3 evőkanál barna cukor
- 3 gerezd fokhagyma
A rózsáira szedett karfiolt főzzük puhára sós vízben. Villával törjük össze, ha kihűlt, keverjük hozzá a tojást, 2–3 evőkanál zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, ízesítsük sóval, borssal, mustárral, a tisztított, lereszelt vöröshagymával és fokhagymával. Formázzunk lapos pogácsákat a masszából, forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában. Közepesen forró olajban süssük serpenyőben aranybarnára, vagy locsoljuk meg olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben süssük készre 230 C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt. A mártáshoz dinszteljük teljesen puhára az apróra vágott vöröshagymát 3–4 evőkanál olívaolajon. Keverjük hozzá a paradicsomszószt, a fehérborecetet, a Worcester-szószt, a cukrot. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, 30 perc alatt főzzük sűrűre a mártást, majd turmixoljuk simára. (Adhatunk hozzá kevés csilikrémet, ha szeretjük a csípőset.) A szósszal és sült burgonyával tálaljuk a fasírtot.
És mivel együk a fasírtot?
A klasszikus magyaros verzió mellé a legtöbben valamilyen főzeléket képzelünk, és tény, hogy paprikás íze és ropogós-prézlis külseje nagyon jól megy például egy krumplifőzelékhez, de jó tudni, hogy a fasírtban ennél jóval több lehetőség van! Tehetjük szendvicsbe, tölthetjük pitába, tortillalapba, az apró méretűeket cézár-jellegű salátára is dobhatjuk, mert egyszerre helyettesítik majd a húst és a krutont is. Ha egyben sütjük meg, szépen szeletelve bármilyen köret mellett jól mutat, isteni hozzá a hagymás vagy a majonézes krumplisaláta, a kisebb gombócokat főtt rizzsel, bulgurral, kuszkusszal keverve remek egytálételt kaphatunk, és akkor se lövünk mellé, ha eleve hidegen, falatkaként tálaljuk: bármelyik házibuliban vagy farsangi összejövetelen kiváló sörkorcsolya lehet belőle, ráadásul előző nap előkészíthető, ezért nem kell a buli előtt olajszagban ácsorognunk sem.
Kiemelt kép: Getty Images