A legjobb fasírtreceptek: garantáltan szaftos és ízes lesz velük a végeredmény

A fasírt nem csak a magyar konyhában rendkívül népszerű ennivaló. Ha más népek másként is nevezik, vagy kicsit másképpen készítik, a legtöbbször darálthús alapú golyócskák világszerte a praktikus konyhaművészet kedvelt fogásai. Na de melyek a legjobb receptek ?

Fasírtot, húsgolyót vagy húspogácsát készíteni kifejezetten gazdaságos, mert kicsit kevesebb hús felhasználásával lakathatjuk jól vele a családot. Mindegy, hogy épp prézlit, zöldségeket, esetleg lisztet adnak a darált keverékhez, kiadós lesz a végeredmény úgy, hogy – főleg az apróbb méretű golyókat – felnőttek és gyerekek is szeretik, sőt azok az idősek is megbirkóznak vele, akiknek egy sülttel már meggyűlik a bajuk. Hab a tortán, hogy a fasírt másnap is jó, sőt sokak szerint másnap jó igazán.

Az aprított hozzávalókból készülő golyó emellett nemcsak hússal működik. A vegetáriánus és vegán életmód egyre szélesebb körű elterjedésével ma minden korábbinál népszerűbbek a zöldségfasírtok, csicseriborsó alapú falafelek, vagy húspótlóval készülő golyók is. Ma három izgalmas verziót (mondhatni a legjobb fasírt recepteket): egy húsimádót, egy sajtosan izgalmasat és egy zöldségalapút hozunk, hogy senki se maradjon éhesen. 

Marhafasírt grillzöldséges humusszal és lepénykenyérrel

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

a humuszhoz:

  • 50 dkg kápia paprika
  • 15 dkg cukkini
  • 5 dkg fehér szezámmag
  • 20 dkg csicseriborsó (főtt, konzerv)
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1 mokkáskanál frissen őrölt római kömény
  • só, frissen őrölt bors
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál szezámmagolaj (helyettesíthető olívaolajjal)

A fasírthoz:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

A lepényhez (8 darabhoz):

  • 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kb. 2 dl víz

A megmosott paprikákat és a cukkinit (egyben) helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 250 C-os sütőben kb. 25 percig, majd tegyük tálra, és fedjük le alufóliával. Hagyjuk hűlni. (Grillen is megsüthető, úgy is nagyon finom lesz.) A szezámmagot száraz serpenyőben – azaz zsiradék nélkül – enyhén pirítsuk meg. Tegyük botmixer táljába a lecsöpögtetett csicseriborsót, a pirított szezámmagot, a megpucolt paprikahúst, a hámozáskor lecsöpögött édes levét, a darabolt cukkinit, majd az egészet turmixoljuk krémesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjük hozzá a natúr joghurtot, ízesítsük a római köménnyel, sóval, frissen őrölt borssal, citromlével, szezámolajjal. (Ha sokkal előbb készítjük el, tegyük hűtőbe.) A fasírthoz a darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a szódabikarbónát, sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Dolgozzuk össze a húsmasszát, hagyjuk 30 percet állni, majd olajos kézzel formázzunk diónyi gombócokat belőle.
Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 210 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre (10 perc után érdemes megforgatni őket). A lepényhez a lisztet a sóval és az élesztővel keverjük el. Adjuk hozzá a joghurtot és az olajat, majd fokozatosan kb. 2 dl vizet. Gyúrjunk belőle lágy tésztát, dagasszuk simára, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Osszuk a tésztát 8 részre, formázzunk gömböket, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastag, lapos korongoknak. Hagyjuk pihenni 10–15 percet, majd izzó parázs felett (vagy zsiradék nélküli serpenyőben) süssük készre oldalanként 3–4 perc alatt. Ne süssük túl erős parázson! Kínáljuk a fasírtokat a humusszal és a lepénykenyérrel.

Cheddar sajtos fasírt köményes kelbimbóval

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg darált sertéslapocka
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 30 dkg cheddar sajt
  • olaj a sütéshez
  • 1 kg kelbimbó
  • 1 evőkanál egész kömény

A darált húst alaposan összegyúrjuk sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemmel és a tojással. A sajtot 2×2 cm-es darabokra kockázzukfel. A darált húsból gombócokat formázunk, mindegyik közepébe nyomunk egy-egy sajtkockát. Kissé kilapítjuk, hogy korong legyen, majd kevés olajon mindkét oldalát szép barnára sütjük.  A kelbimbókat félbevágjuk, lobogó sós vízben leforrázzuk, leszűrjük. Forró olajon, az egész köménnyel alaposan átpirítjuk. A fasírtot a kelbimbóval tálaljuk.

Sajtos karfiolfasírt BBQ-mártással

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg karfiol
  • 1 tojás
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg félkemény sajt
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 1 dl paradicsomszósz
  • fél dl fehérborecet
  • fél dl Worcester-szósz
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 3 gerezd fokhagyma

A rózsáira szedett karfiolt főzzük puhára sós vízben. Villával törjük össze, ha kihűlt, keverjük hozzá a tojást, 2–3 evőkanál zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, ízesítsük sóval, borssal, mustárral, a tisztított, lereszelt vöröshagymával és fokhagymával. Formázzunk lapos pogácsákat a masszából, forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában. Közepesen forró olajban süssük serpenyőben aranybarnára, vagy locsoljuk meg olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben süssük készre 230 C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt. A mártáshoz dinszteljük teljesen puhára az apróra vágott vöröshagymát 3–4 evőkanál olívaolajon. Keverjük hozzá a paradicsomszószt, a fehérborecetet, a Worcester-szószt, a cukrot. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, 30 perc alatt főzzük sűrűre a mártást, majd turmixoljuk simára. (Adhatunk hozzá kevés csilikrémet, ha szeretjük a csípőset.) A szósszal és sült burgonyával tálaljuk a fasírtot.

És mivel együk a fasírtot? 

A klasszikus magyaros verzió mellé a legtöbben valamilyen főzeléket képzelünk, és tény, hogy paprikás íze és ropogós-prézlis külseje nagyon jól megy például egy krumplifőzelékhez, de jó tudni, hogy a fasírtban ennél jóval több lehetőség van! Tehetjük szendvicsbe, tölthetjük pitába, tortillalapba, az apró méretűeket cézár-jellegű salátára is dobhatjuk, mert egyszerre helyettesítik majd a húst és a krutont is. Ha egyben sütjük meg, szépen szeletelve bármilyen köret mellett jól mutat, isteni hozzá a hagymás vagy a majonézes krumplisaláta, a kisebb gombócokat főtt rizzsel, bulgurral, kuszkusszal keverve remek egytálételt kaphatunk, és akkor se lövünk mellé, ha eleve hidegen, falatkaként tálaljuk: bármelyik házibuliban vagy farsangi összejövetelen kiváló sörkorcsolya lehet belőle, ráadásul előző nap előkészíthető, ezért nem kell a buli előtt olajszagban ácsorognunk sem. 

Kiemelt kép: Getty Images