Új évi fogadalmak ide vagy oda, komplett életmódváltás vagy időszakos fogyókúra közepén vagyunk, van, hogy az amerikai gyorséttermek kínálatának képtelenség ellenállni. Ha egy stresszes munkanap után másra sem tudunk gondolni, mint a roppanós és enyhén csípős, panírozott csirkerészekre, esetleg egy reggel arra ébredünk, hogy bármit megadnánk egy tojásos muffinért, akkor nincs mit tenni: ne legyünk túl szigorúak magunkkal, elégítsük ki a vágyainkat. És mi a helyzet akkor, ha nincs a közelünkben egy gyorsétterem sem, vagy éppenséggel semmi kedvünk kimozdulni, mert esik vagy fúj, de legfőképpen hideg van? Szerencsére a Taste of Home gasztroportál munkatársai kikísérletezték a legismertebb amerikai gyorsétteremláncok legnépszerűbb fogásait, így pikk-pakk mi magunk is elkészíthetjük őket otthon. A házi verzió talán még egészségesebb is lesz…
Ropogós csirkerészek
A rántott csirke a magyar konyhának is alapeleme, de a kentucky stílusú egészen más ízélményt kínál: nyoma sincs zsemlemorzsának, fűszerekből azonban annál több kerül a panírba.
Hozzávalók:
- 480 gramm liszt
- 2 evőkanál fokhagymás só
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 3 teáskanál őrölt bors
- 2,5 teáskanál szárnyas fűszerkeverék
- 2 nagy tojás
- 3,5 deci víz
- 1 teáskanál só
- 1,5 kiló csirke (mell, comb vagy szárny)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjünk össze 320 gramm lisztet a fokhagymás sóval, a paprikával, 2,5 teáskanál borssal és a szárnyas fűszerkeverékkel. Egy másik nagy tálban pedig keverjük össze a tojásokat a vízzel, adjuk hozzá a sót, a maradék lisztet és a maradék borsot. A csirkerészeket mártsuk először a tojásos keverékbe, majd panírozzuk a lisztes keverékbe.
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat (kb. 190 fokra), és süssük benne aranybarnára a csirkerészeket – nagyjából 7-8 percig minden oldalukat.
Tojásos muffin
Későn keltünk, és lecsúsztunk a kedvenc gyorséttermünk reggeli ajánlatairól? Szomorkodásra semmi ok! A reggeli szendvics alapját, vagyis az úgynevezett angol muffint a legegyszerűbb hipermarketben beszerezni, de ha abszolút házi készítésű változatra vágyunk, Smuczer Hanna gasztroblogger receptjét érdemes elővenni.
Hozzávalók:
- 1 angol muffin
- 1 evőkanál vaj
- 1 szelet lapkasajt
- 1 nagy tojás
- csipet só
- 1 szelet bacon
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Vágjuk ketté az angol muffint, pirítsuk aranybarnára, majd vajazzuk meg mindkét felét. Az alsó félre helyezzük rá a sajtszeletet.
- Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, és közepes lángon süssük meg benne a tojást. Ha tökéletes formájút kívánunk készíteni, használjunk tojásgyűrűt. A tojás felszínét sózzuk meg, majd egy spatulával óvatosan helyezzük a sajtszeletre.
- A serpenyőben, amelyben a tojást sütöttük, pirítsuk meg a baconszeletet, nagyjából egy-egy percig mindkét oldalát. Még forrón tegyük rá a tojásra.
- A baconre már csak az angol muffin teteje kerül, és kész is a reggeli!
Rántott hagymakarikák
Oké, oké, a sült krumpli letaszíthatatlan a köretek trónjáról, de azért a rántott hagymakarikák roppanása és mennyei íze is szépen kíséri hamburgereket. A legkirályabb verziót mutatjuk.
Hozzávalók:
- 1 nagy hagyma
- 120 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál tetszés szerinti fűszersó
- 1 tojás
- 120 milliliter zsíros tej
- 10 deka pankómorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A hagymát vágjuk fél centi vastag szeletekre, majd szedjük karikáira.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszersót. Egy másik nagy tálban keverjük össze a tojást és a tejet. A morzsát tegyük egy harmadik tálba. A hagymakarikákat először forgassuk meg a lisztes keverékben, majd mártsuk a tojásos keverékbe, végül panírozzuk a pankómorzsába.
- Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat (kb. 190 fokosra), és több részletben süssük benne aranybarnára a hagymakarikákat – ez oldalanként kb. harminc másodperc.
Kiemelt kép: Getty Images