Növényi tejfélék, melyeket egyszerűbb és olcsóbb is otthon elkészíteni

Bármilyen okból is döntünk mellettük – legyen az egészségügyi vagy környezetvédelmi – , a növényi tejek egyre népszerűbb alternatívát jelentenek a fogyasztók számára, akik manapság igencsak széles ízkínálatból válogathatnak. Természetesen hiába az elköteleződés, ha a boltok polcait szemlélve kiábrándulunk, amint a tehéntejes pult mellett elhaladva fejben lefuttatunk egy gyors ár összehasonlítást. De szerencsére otthon is elkészíthejük ezeket!

De mégis mit tehetünk, ha esetünkben az állati eredetű verzió nem opció, ellenben mégsem szeretnénk hetente megrövidíteni a pénztárcánkat? Ha nyitottak vagyunk egy kis reformkonyhai foglalatosságra, akkor ezekkel az egyszerű és költséghatékony receptekkel kiválthatjuk kedvenc növényi készítményeinket. 

A növényi tejvariációk sokkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaznak, általuk több rostot juttathatunk a szervezetünkbe, és a szójatejjel az a vád sem érhet bennünket, hogy nem viszünk be elegendő fehérjét. Mindezek ellenére természetesen a növényi tejekkel kapcsolatban is felmerülnek kételyek. A borsos áron túl számtalan kritika látott már napvilágot, különösen a hozzáadott adalékanyagok, a tápértékarány és az ökológiai lábnyom kapcsán – oxfordi kutatók szerint egyébként a zabtej a legfenntarthatóbb, melyet hamarosan levált az újonnan megjelenő burgonyatej –, de a háztáji termeléssel sokat tehetünk azért, hogy az ezekből adódó hátulütőket kiküszöbölhessük, fogyasztásukkal pedig óvjuk szív- és érrendszerünket. Mielőtt azonban elmerülnénk a házi tejgyártásban, fontos tudni, hogy bár a darálás, áztatás és leszűrés lépéseit követve szinte bármelyik elkészíthető házilag, a DIY változatok közül sem mind pénztárcabarát.

Az alábbiakban az otthon legkedvezőbben összeüthető növényi tejek receptjeit gyűjtöttük össze, segítve ezzel a döntést, mely típusok esetében éri meg leginkább kötényt ragadnunk. 

Zabtej

Fotó: Getty Images

Kezdjük az egyik legolcsóbb gabonafélével, a zabbal, melynek otthoni változatával már csak spórolás szempontjából is jobban járunk. Áztassunk be éjszakára 1 csészényi kisszemű zabot, csepegtessük le majd késes aprító segítségével, 3 csésze friss vízzel pépesítsük krémesre. Utolsó mozzanat gyanánt nyomkodjuk át egy sűrű szövésű sajtkendőn és ízlés szerint ízesítsük tengeri sóval vagy folyékony édesítővel. A házi növényi italok közül a zabtej hasonlít leginkább a bolti verzióhoz enyhe diós aromájával és selymes állagával, így tökéletes a napindító forró kávénkba, a megmaradt pép pedig a reggeli muffinba. 

Kókusztej

A házi kókusztejet a legegyszerűbben kókuszreszelék felhasználásával készíthetjük el, a folyékony végeredményhez ezt kell beáztatnunk, és végül a zabtejhez hasonlóan átszűrnünk. A kókusz természetes édessége, kellemes íze és illata kárpótol, amiért a házi recepttel nem tudjuk reprodukálni a bolti verzió sűrűségét, ráadásul a maradék püré remek hozzávaló süteményekhez. Elkészítése a többihez hasonlóan végtelenül egyszerű, a reszeléknek hála költséghatékony, és ízben is jóval természetesebb, mint a dobozos változata. 

Rizstej

Hasonló tulajdonságokkal bír a házi rizstej, melynek íze szintén átütőbb, ráadásul alaphozzávalója egy rendkívül gazdaságos gabonaféle, amiből egyértelműen következik, hogy jól járunk a home made verziójával. Főzzünk meg fél csészényi barna rizst, lecsepegtetés után turmixoljuk simára két csésze friss vízzel, és ezt is nyomkodjuk ki erre a célra megfelelő sajtkendő segítségével. Első ránézésre talán vizesnek tűnhet a végeredmény, de kóstolás során jóval krémesebbnek tapasztaljuk majd. A boltban kapható, semleges ízű rizstejek után kellemes csalódás lesz az általunk készített növényi ital. A hátra maradt rizspépet sütéskor palacsintának vagy akár kenyérnek is felhasználhatjuk. 

Burgonyatej

Mind közül talán ez hangzik a legbizarrabb receptnek, de az alternatív tejiparba betörő burgonyaital vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, laktóz-, szója- és gluténmentes, továbbá fenntarthatóságban is lekörözi növényi társait. Elkészítéséhez három megtisztított, közepes méretű burgonyára, 1 liter vízre, 50 g tahinire, valamint 4 evőkanál mézre vagy juharszirupra lesz szükségünk. A burgonyát feldaraboljuk, 15 perc alatt forró vízben megfőzzük, majd a megpuhult darabokat villával szétnyomkodjuk és turmixgépbe tesszük. Hozzákanalazzuk a szezámmagpasztát, a mézet, felöntjük a főzővízzel és simára keverjük, végül pedig átpasszírozzuk a már jól bevált sajtkendőn. 

Kiemelt kép: Getty Images